NEMA POBOLJŠANJA

Radioaktivnost vode u nuklearki pet milijuna puta već od zakonski dopuštene

Nakon korištenja piljevine, novina i betona, radnici su upotrijebili i 'tekuće staklo' kako bi spriječili da radioaktivna voda ulazi u pukotine
In this photo taken on Thursday, March 31, 2011 by Japan Maritime Self-Defense Force and released by Japan Defense Ministry Friday, April 1, JMSDF personnel all in protective suits spray water to clean a tugboat, not shown, that towed a U.S. military barge carrying pure water to the quay of the tsunami-stricken Fukushima Dai-ichi nuclear complex in Okumamachi, Fukushima Prefecture, northeastern Japan. (AP Photo/Japan Defense Ministry) EDITORIAL USE ONLY
 AP

TOKIO - Tokijska električna energija, kompanija u čijem se vlasništvu nalazi nuklearna elektrana Fukushima Deiichi oštećena u potresu te tsunamiju, objavila je kako je radioaktivnost vode u nuklearki pet milijuna puta veća od zakonom dopuštene vrijednosti.

Japan je po prvi puta nakon dvostruke prirodne katastrofe pripisao i dopuštene razine radioaktivnosti na hranu iz mora. Ta razina iznosi 2000 bequerela po kilogramu za jod-131 te 500 bequerela za cezij-137 dok se sve iznad toga smatra nečistim za konzumiranje.

Početkom travnja razina joda-131 u vodi reaktora broj 2 bila je 7,5 milijuna puta veća od dopuštene dok je jučer, ponedjeljak, spala na 5 milijuna.

U međuvremenu, napori radnika oštećene nuklearke za sada ne pokazuju pozitivne rezultate. Nakon korištenja piljevine, novina i betona, radnici su upotrijebili i 'tekuće staklo' kako bi spriječili da radioaktivna voda ulazi u pukotine. Također, još uvijek nije sasvim jasno kako kontaminirana voda istječe iz reaktora.

U planu je i gradnja dvije velike poliesterske zavjese te njihovo postavljanje u more kako bi se zaustavilo širenje onečišćenja.

Pumpe za hlađenje reaktora još uvijek ne rade stoga se svježa voda upumpava izvana u reaktor što stvara velike količine kontaminirane vode. Kako je nestalo skladišnog prostora za spremanje te vode, odlučeno je kako će se gotovo 11,500 tona tekućine pustiti u more. TEPCO je u ponedjeljak počeo s tim procesom koji će trajati do petka.

Brojne su strane agencije objavile kako je TEPCO područjima oštećenima u nuklearnoj nesreći ponudio odštetu u obliku financijskih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:01