#ME TOO

'RADITI TAMO BIO JE PRAVI PAKAO!' Radnice uglednog hotela prekinule šutnju i otvoreno progovorile o seksualnim zlostavljanjima

 
 Profimedia, imageBROKER

Nedaleko Los Angelesa u Ranchos Palos Verdesu, Terranea Resort omogućuje svojim gostima uživanje u vrhunskoj hrani, igranju golfa, divnom krajoliku i smještaju u luksuznim apartmanima i vilama. I dok je to pravi raj za goste, radnice resorta tvrde da su redovito izložene seksualnim napadima i zlostavljanjima, piše Guardian.

Za Terranea Resort, koji je poznat i po održavanju konferencija za poznate tvrtke poput Facebooka, prvi put se čulo u kontekstu seksualnog uznemiravanja još 2017. godine kad je bivša peračica posuđa i pomoćna kuharica, Sandra Pezqueda, tužila resort i agenciju koja ju je zaposlila za seksualno uznemiravanje.

U tužbi je Pezqueda tvrdila da ju je u više navrata zlostavljao njezin nadređeni te joj stalno mijenjao radno vrijeme kako bi joj napakostio.

- Nakon što progovorite, počnu tražiti sve moguće načine da se žale na vaš rad, iako je sve bilo u redu prije nego ste se oglasili. Terranea tvrdi da je tu za vas i da će vam pomoći, no ako se doista i požalite na nešto, ismijavat će vas ili čak otpustiti, priča Pezqueda.

Pezqueda je jedna od žena koja je osvanula na naslovnici magazina Time kiao osoba godine, zajedno s još nekoliko žena, istaknutih predstavnica #MeToo pokreta. U svibnju 2017. nagodbom je dobila 250.000 dolara, a Terranea Resort je oslobođen bilo kakve krivnje.

Posljednji slučajevi seksualnog uznemiravanja povezani su s radnicima fast food restorana i ostalim djelatnicima na slabije plaćenim poslovima, radi čega su se pokrenule i neke države i političari, uključujući senatora Bernieja Sandersa, koji su ponudili svoju pomoć.

Jasmin Sanchez je podigla tužbu protiv Terranea Resorta u rujnu 2018. u kojoj optužuje menadžera Stephena Harringtona za seksualno uznemiravanje. Taj isti čovjek vodio je internu istragu nakon Pezquedine tužbe.

Uz tekst tužbe priložena je i poruka koju je Harrington poslao Sanchez u kolovozu 2016. nakon što je uzeo njezin broj telefona s tvrtkine oglasne ploče.

- Moj penis je sve tvrđi i tvrđi kako mislim na tebe. Morat ću ga opet riješiti u kupaonici velike dvorane, napisao joj je Harrington nakon što joj je rekao da ju je gledao preko nadzorne kamere.

Harringtona je Sanchez prijavila kadrovskoj službi koja tome nije pridala veći značaj. No, nakon toga, Harrington ju je sačekao u jednoj sobi i maltretirao zato što ga je prijavila.

- Kad se to dogodilo, dobila sam napad panike. Nisam se mogla vratiti na posao. Samo sam otišla. Nisam željela ostati tamo, niti sam se mogla vratiti, rekla je Sanchez.

Harrington joj je navodno prijetio i da će joj razlupati auto nakon što je prijavila kakvu je poruku od njega dobila.

- Odlučila sam progovoriti jer je i moja majka bila spremačica u hotelu te bila zlostavljana. Žene poput mene koje naporno rade zaslužuju poštovanje.

Terranea Resorts nije želio komentirati slučaj Jasmin Sanchez, no objavili su da je Harrington dao otkaz na svoju poziciju u studenom 2016.

- Ovo su vrlo ozbiljne optužbe i nipošto ne ocrtavaju vrijednosti ili kulturu za koju se zalaže Terranea Resort, rekao je njihov glasnogovornik.

Nadzornik kojega je prijavila Pezqueda, maltretirao je još dvije radnice. Monica Sanchez (nije u rodu s ranije spomenutom Jasmin) je bivša peračica posuđa koja je također rekla da ju je nadređeni seksualno uznemiravao 2014.

- Predložio mi je seks. Rekao mi je da ću dobiti bolji položaj ako pođem s njim, kaže Monica. Kad ga je odbila, on ju je snažno primio za struk. Ona mu je rekla neka je pusti i da je mora poštovati, na što se on počeo smijati. Kad se požalila menadžeru, nadzornik je rekao da se samo šalio.

Monica je dala otkaz 2016., no njezin nadzornik i njegov kolega nastavili su zlostavljati žene preko eksplicitnih poruka i prijetnji. Monica je radi svega morala promijeniti telefonski broj i otvoriti novi Facebook profil.

No, menadžeri i nadzornici nisu jedini seksualni predatori u Terranea Resortu. Tri su spremačice prijavile da su ih zlostavljali i gosti na način da su im se pokazivali goli ili se s njima neslano šalili.

- Puno se stvari tamo događa ženama. No, menadžeri nas uopće ne slušaju i ne mare. Gosti nas maltretiraju, zlostavljaju i zatrpavaju s nemogućim zahtjevima, kaže bivša spremačica Rosa Marina Moreno Garcia. Ona je u resortu radila od 2009. do 2017., a otpuštena je jer je navodno uzimala preduge pauze za odmor - isti izgovor korišten i kod ostalih otkaza.

Glasnogovornik Terranea Resorta niječe sve optužbe te kaže kako nisu svjesni optužbi koje im na teret stavljaju bivše zaposlenice.

Garcia je i jedna od radnica koja se zalagala za ugradnju posebnog alarma kojeg bi osoblje moglo aktivirati u slučaju napada kad rade u udaljenim smještajnim jedinicama resorta. No, gradsko vijeće Ranchos Palos Verdesa odgodilo je glasanje o tom prijedlogu za 2019. godinu.

Terri Hack, predsjednik Terranea Resorta izrazio je svoju zabrinutost u vezi s prijedlogom radi možebitnih aktivnosti sindikata. U travnju 2018. odvjetnik resorta pisao je upravi grada te tražio da se inicijativa odbaci.

Slične inicijative pojavile su se u Long Beachu i Oaklandu gdje se aktivisti nadaju pridružiti Chicagu koji je uveo mjere zaštite radnika od seksualnog zlostavljanja. Gradsko vijeće Chicaga uvelo je u listopadu 2017. uredbu naziva 'Ruke k sebi, digni hlače', nakon što je istraživanje provedeno godinu dana ranije pokazalo da je čak 58 posto zaposlenih u hotelima u Chicagu doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja od strane gostiju.

U Kaliforniji je predložen sličan zakon početkom 2018. za koji su se snažno založili Wendy Carrillo, Bill Quirk i Al Muratsuchi. No, donošenje zakona stopirao je senat pa je inicijativa neslavno propala u svinju 2018.

- Bili smo jako razočarani. Naš je zakon predvidio razumne mjere za sprječavanje seksualnog uznemiravanja poput uvođenja alarma za slučaj opasnosti. Želio sam da #MeToo pokret dovede do veće sigurnosti na radnom mjestu za sve žene, uključujući i spremačice od kojih su mnoge imigrantice. Svakako ću ponovno pokušati progurati zakon, kaže Muratsuchi.

No, unatoč svim nastojanjima, zaposlenici Terranea i dalje tvrde da ih uprava ne doživljava.

Nedugo nakon što je Sharon Merino počela raditi kao konobarica u kafiću resorta u travnju 2017., djelatnik održavanja star oko 50 godina, počeo ju je maltretirati kad god bi ga susrela.

Otkrio je da radi kao asistentica u nastavi kad nije u resortu te joj se počeo obraćati s 'lijepa učiteljice' te joj na neprimjeren način komentirao izgled.

- Komentari su postajali sve neugodniji. Nisam ga željela sresti i izbjegavala sam razgovor. No, on me uvijek uspio pronaći. Došlo je do toga da se nisam usudila napustiti šank. Nisam znala što se još može dogoditi, kaže Sharon.

Nakon što joj je uputio još nekoliko vulgarnih komentara, Sharon se obratila upravi za pomoć.

- Nakon što sam im dala službeni izjavu, oni su mi rekli da mu se možda nisam dovoljno čvrsto usprotivila, rekla je Sharon. Napasniku su zabranili da joj se približava, no to je trajalo tek nekoliko mjeseci. Također, uprava joj je rekla neka o svemu tome ne govori svojem ocu i bratu koji također rade u resortu jer ne žele nevolje.

Sharonin zlostavljač i dalje radi kao nadzornik svog sektora, a ona i dalje s nelagodom svaki dan dolazi na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:29