KORONAKRIZA

'RADNA MJESTA NESTAJU BRZINOM KAKVU DOSAD NIKAD NISMO VIDJELI' U samo pet tjedana bez posla ostao frapantan broj Amerikanaca

 
Ilustracija
 AFP

Ukupno je u samo pet tjedana rekordnih 26 milijuna građana u SAD-u podnijelo je zahtjeve za naknade za nezaposlene, pokazuje izvješće američke vlade.

Samo u prošlome tjednu još 4,427 milijuna građana podnijelo je zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, objavilo je četvrtak američko ministarstvo rada.

U tjednu ranije zabilježeno je njih 5,237 miljuna, pokazuje revidirani podatak toga ministarstva.

Od sredine ožujka ukupno je bez posla ostalo 26 milijuna Amerikanaca, što odgovara 16 posto ukupnog broja zaposlenih u SAD-u.

Time su neutralizirani rezultati najduljeg razdoblja procvata zapošljavanja u američkoj povijesti, od rujna 2010. do veljače ove godine, u kojem su otvorena 22 milijuna novih radnih mjesta.

Premda su brojke i dalje velike, one u prošlom tjednu i u tjednu ranije ipak su manje nego u dva tjedna prije toga, što potpiruje nadu da je najgore možda prošlo.

Rekordan broj zahtjeva, njih čak 6,867 milijuna, zabilježen je u tjednu zaključno s 28. ožujka, podsjeća Reuters.

"Američko gospodarstvo gubi radna mjesta brzinom i u razmjerima kakve nikad dosad nismo imali prilike vidjeti", rekao je Scott Anderson, glavni ekonomist u Bank of the West u San Franciscu. "To je nešto poput prirodne katastrofe na nacionalnoj razini".

Ekonomisti predviđaju da će najnovije izvješće američke vlade o zaposlenosti u travnju pokazati neto gubitak od čak 25 miljuna radnih mjesta. U ožujku neto je ugašena 701 tisuća, najviše u 11 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 21:23