UMRLO ŠEST RADNIKA

Radnici Amazona bijesni - tornado se približavao, a oni to nisu znali jer im brane mobitele: ‘Dajem otkaz!‘

Amazon je godinama branio radnicima da nose mobilne telefone u skladištima, mjeru su povukli u pandemiji, a sada je postupno vraćaju

Urušeno skladište Amazona u Edwardsvilleu

 Michael Thomas/AFP

Urušavanje skladišta Amazona u petak navečer, pri čemu je poginulo najmanje šest osoba, dodatno je pojačalo zabrinutost i negodovanje zaposlenika te najveće svjetske internetske trgovine, koje je vlasnik i osnivač jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Jeff Bezos, zbog ponovnog uvođenja zabrane mobilnih telefona u radnim prostorima.

Skladište u Edwardsvilleu u saveznoj državi Illinois, u blizini St. Louisa, pretvoreno je u ruševine kada je niz razornih tornada prošao kroz šest država, ostavljajući trag razaranja koji se protezao na više od 300 kilometara.

Amazon je godinama branio radnicima da nose svoje mobilne telefone u skladištima, zahtijevajući da ih ostave u vozilima ili ormarićima za zaposlenike prije nego prođu sigurnosne provjere, koje uključuju i detektore metala.

image

Urušeno skladište Amazona u Edwardsvilleu

Michael Thomas/AFP

Tvrtka je zabranu povukla tijekom pandemije, ali ju je ponovno počela postupno uvoditi u pogone diljem zemlje, prenosi Bloomberg.

Pet zaposlenika Amazona, uključujući i dvoje koji rade preko puta zgrade koja se urušila, izjavili su da žele pristup informacijama kao što su ažuriranja o potencijalno smrtonosnim vremenskim prilikama putem svojih pametnih telefona, bez ikakvih ograničenja smetnji od strane tvrtke.

Telefoni im također, kako su rekli, omogućuju da komuniciraju s hitnim službama i bližnjima ukoliko su ostali zarobljeni tijekom vremenske nepogode.

"Nakon ovih pogibija, nema šanse da se oslanjam na Amazon da me zaštiti”, rekao je jedan radnik iz susjednog Amazonovog pogona u Illinoisu.

image

Urušeno skladište Amazona u Edwardsvilleu

Michael Thomas/AFP

"Ako uvedu politiku zabrane mobilnih telefona, dajem ostavku", dodao je.

Radnica u Amazonovom skladištu u Indiani izjavila je, pak, kako koristi svoje plaćeno slobodno vrijeme uvijek kada tvrtka odluči nastaviti s radom unatoč upozorenjima na ekstremne vremenske prilike.

Imati telefon sa sobom, kaže, ključno je za donošenje takvih odluka, posebno kada su u pitanju iznenadni rizici od tornada.

"Da budem posve iskrena, ne vjerujem im kada je moja sigurnost u pitanju. U slučaju opasnih vremenskih prilika, mislim da bih trebala moći donijeti vlastitu odluku o sigurnosti".

Amazon je odbio sada se baviti zabrinutošću radnika u vezi svoje politike mobilnih telefona te kažu da su sada usredotočeni "na pomoći onima koji su prvi reagirali na licu mjesta i podršci našim zaposlenicima i partnerima koji su bili pogođeni događanjima na tom području".

image

Urušeno skladište Amazona u Edwardsvilleu

Michael Thomas/AFP

Zabrinutost u vezi pristupa telefonu ukazuje na duboko nepovjerenje između rukovoditelja koji postavljaju pravila fokusirana na produktivnost i učinkovitost te radnika koji su plaćeni po satu i koji često strahuju da je njihova sigurnost u drugom planu u odnosu na premještanje paketa.

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu nakon Elona Muska, samo je dodatno potaknuo takve osjećaje radnika provodeći subotu tako što je slavio lansiranje slavnih osoba u svemir, koje je izvela njegova tvrtka Blue Origin, dok su hitne službe u skladištu raščišćavale ruševine u potrazi za tijelima.

Jedna osoba koja je upoznata s konstrukcijom Amazonovog skladišta tvrdi da su zgrade dizajnirane prema lokalnim standardima, koji uzimaju u obzir događaje poput jakih oluja i snježnih opterećenja.

Skladišta u područjima izloženim naletima tornada, navodi, uključuju prostore ojačane dodatnim količinama čelika i betona gdje se radnike upućuje da se sklone u slučaju nužde, rekao je.

image

Urušeno skladište Amazona u Edwardsvilleu

Tim Vizer/AFP

Ipak, ekstremni vremenski događaji mogu srušiti zgrade. Godine 2018. dva radnika Amazonovog skladišta poginula su u Baltimoreu kada se zgrada djelomično srušila za vrijeme jake oluje.

Nacionalna meteorološka služba šalje upozorenja o ekstremnim vremenskim prilikama putem tekstualnih poruka, obavještavajući javnost unaprijed o opasnim vremenskim uvjetima.

Tornada je teže predvidjeti od uragana i snježnih oluja, no meteorološka služba uvijek šalje upozorenja građanima koji su na tih razornih zračnih vrtloga.

Meteorološka služba je takvo upozorenje poslala u petak oko 20 sati po lokalnom vremenu, nekih 30 minuta prije nego što je oluja srušila dostavnu stanicu Edwardsville Amazon, kažu radnici.

image

Urušeno skladište Amazona u Edwardsvilleu

Michael Thomas/AFP

Dvoje zaposlenika Amazona koji rade u objektu prekoputa uništenog objekta navode da su se radnici okupili u kupaonicama kako bi se zaštitili od oluje, nesvjesni da se zgrada prekoputa srušila, a nestanak struje blokirao je komunikaciju.

Kući su poslani nakon 23 sata, kada je procijenjeno da su vremenski uvjeti sigurni za vožnju.

"Nakon ovoga, svi strahuju od toga da neće moći svoje telefone imati uza sebe", rekao je jedan od radnika.

"Većina zaposlenika s kojima sam razgovarao ne drži telefone uza sebe zbog osobnih razgovora tijekom dana, nego je to doista zbog ovakvih situacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14