NA ‘CRNI PETAK‘

Radnici i klimatski aktivisti prosvjeduju protiv Amazona: ‘Tražimo da nas pravedno platite‘

Amazon kaže kako ‘vrlo ozbiljno‘ shvaća svoju odgovornost. ‘Znamo da ima još puno toga za učiniti‘, stoji u njihovu priopćenju
 Tolga Akmen/AFP

Klimatski aktivisti i sindikati na "crni petak" su diljem Europe i svijeta prosvjedovali pred skladištima Amazona, tvrtke u vlasništvu jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, koja je često kritizirana zbog loših radničkih prava i nedovoljno plaćenih poreza.

Amazon, korporaciju Jeffa Bezosa čije je sjedište u Seattleu, klimatski aktivisti kritiziraju zbog, kako tvrde, pretjerane potrošnje koja šteti okolišu.

Sindikati pak optužuju tu tvrtku, usmjerenu na e-trgovinu, za preniske plaće, grozne radne uvjete i gušenje radničkog udruživanja.

Amazon je drugi najveći poslodavac u SAD-u nakon Walmarta, s 1,3 milijuna radnika kojima je Bezos u srpnju zahvalio nakon svojega puta u svemir "jer su oni to sve platili".

Tu američku korporaciju početkom godine kritizirao je i američki predsjednik Joe Biden, kazavši kako ona koristi "razne rupe u zakonu kako ne bi platila ni cent federalnog poreza na prihod", za razliku od srednje klase koja plaća 20 posto, prenosi Reuters.

Opsjednutost potrošnjom

"Crni petak utjelovljuje opsjednutost pretjeranom potrošnjom koja nije u skladu s očuvanjem planeta pogodnim za život", priopćila je aktivistička skupina Extinction Rebellion nakon što je blokirala pristup do 13 skladišta Amazona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Amazon i slične tvrtke kapitalizirale su na našoj želji za udobnošću te su potaknule divlju potrošnju nauštrb prirodnog svijeta".

Skupina je blokirala skladišta i u Njemačkoj te Nizozemskoj.

image
Evert Elzinga/ANP/AFP

Extinction Rebellion tvrdi kako Amazon emitira više stakleničkih plinova od država srednje veličine. Ipak, vlasnik tvrtke Bezos početkom mjeseca govorio je na klimatskoj konferenciji COP26 u Glasgowu, kazavši kako mu je put u svemir promijenio pogled na svijet.

"Gledajući na Zemlju odozgo, atmosfera se čini tako tanka, svijet tako konačan i krhak“, rekao je Bezos, obećavši potom 2 milijarde dolara za očuvanje prirode.

Forbes je u travnju pisao kako je Bezosovo bogatstvo u pandemiji, u razdoblju od siječnja 2020., naraslo za 86 milijardi dolara.

Štrajkovi diljem svijeta

Amazon, koji je doveo "crni petak" u Veliku Britaniju 2010., objavio je da "vrlo ozbiljno" shvaća svoju odgovornost.

"To uključuje predanost nultoj emisiji do 2040. - deset godina prije roka određenog Pariškim sporazumom, odlične plaće i doprinose u sigurnom i modernom radnom okruženju i podršku desecima tisuća malih britanskih tvrtki koje prodaju u našoj trgovini".

"Znamo da ima još puno toga za učiniti", dodaje se u priopćenju.

Sindikati diljem najvećih europskih gospodarstava pozvali su radnike u skladištima i vozače da štrajkaju zbog nepravedno malih plaća u Amazonu.

U Njemačkoj, najvećem tržištu te korporacije nakon SAD-a, sindikat Verdi objavio je da je 2500 radnika Amazona započelo štrajk u Rheinbergu, Koblenzu i Grabenu.

CGT, jedan od najvećih francuskih sindikata, također je pozvao radnike Amazona na štrajk, a oni se, između ostaloga, odvijaju i u Italiji, Indiji, Kambodži, SAD-u te Turskoj.

Koalicija "Make Amazon Pay" (Natjerajte Amazon da plaća), koja okuplja sindikate u SAD-u, Europi i Aziji, priopćila je kako traži da "Amazon pravedno plati svoje radnike i poštuje njihovo pravo pridruživanja sindikatima, isplati pravedan iznos poreza i obveže se na ekološku održivost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2023 19:13