PREUZEO IH MUSK

Radnici Twittera se uspaničili, mnogi najavili i ostavke, tek poneki se tješe: ‘Možda nam baš Elon treba‘

Vijest o preuzimanju ipak je posebno pogodila one djelatnike koji su bili posvećeni ‘zdravlju‘ korisnika

Elon Musk

 Muhammed Selim Korkutata

Za većinu radnika Twittera, njih više od 7.000, objava vijesti kako će kontroverzni poduzetnik Elon Musk postati jedini vlasnik te društvene mreže stigla je kao hladan tuš, a kod mnogih je uzrokovala i pravu paniku. Drugi su na vijest reagirali zbijajući šale, dok su neki oprezno izražavali nadu u bolju budućnost.

"Vijesti su danas toliko lude da sam potpuno zaboravio da imam koronu," jedan je od zaposlenika objavio na Twitteru. Dok su mnogi korisnici te društvene mreže šaljivo dijelili memeove ljudi u suzama i s napadima panike, nekim zaposlenicima to nije bilo osobito smiješno. "Potpuno razumijem da je nekima ovo razonoda, no molim vas shvatite da meni definitivno nije zabavno," napisao je jedan drugi Twitterov djelatnik.

Neki su se neizravno obratili potencijalnim novim poslodavcima. "Ako ste ikada htjeli zaposliti sadašnje radnike Twittera, ovo je tjedan u kojem biste im trebali poslati izravne poruke na LinkedIn," napisao je jedan, i dodao: "Otpusti me, tatice Elone!"

Najavili ostavke

Unutar par minuta od objave vijesti o preuzimanju, brojni su djelatnici na internim Slack kanalima tvrtke počeli najavljivati kako planiraju dati ostavke. Drugi su se glasno pitali kakav će nova vlasnička struktura imati utjecaj na LGBT zaposlenike, to na postojeće planove tvrtke za zaštitu raznolikosti djelatnika.

Mnogi su strahovali od mogućeg vala otkaza, dok su se drugi pitali hoće li doći do promjena u tvrtkinim fleksibilnim pravilima rada od kuće - pravilima koja su za mnoge potencijalne zaposlenike postala jedna od ključnih prednosti rada za tu tvrtku.

Direktor Twittera Parag Agrawal u ponedjeljak je održao virtualni sastanak sa svim zaposlenicima, tokom kojeg je većinom pokušavao ublažiti njihove strahove. Kazao im je kako ne postoje planovi za dijeljenje otkaza, te da se prioriteti tvrtke sigurno neće mijenjati dok vlasništvo ne promijeni ruke. No, isto tako im je priznao da ne znaju u kojem će smjeru krenuti tvrtka jednom kada ju Elon Musk preuzme.

Neki su djelatnici ipak bili i oprezno optimistični. "Elon nije zarobio 20 posto svoje ukupne imovine samo kako bi uništio Twitter," kazao je jedan na društvenoj mreži. "Osobno mislim da bi promjena poput ove mogla biti upravo ono što je Twitteru potrebno."

Bivši djelatnici hvale preuzimanje

Vijest su najviše hvalili bivši djelatnici, od kojih su neki izrazili uvjerenje kako se Muskovo dosadašnje iskustvo može vrlo dobro primijeniti na Twitter. "Dokazao je izvan svake sumnje da može ući u industriju koju vode uspavani čelnici, izgraditi iznimno produktivne timove koji su poput lasera usredotočeni na dugoročni cilj, i potom se probiti kroz buku mrzitelja i komentatora kako bi postigao nemoguće," kazao je Paul Katsen, koji je napustio tvrtku u siječnju ove godine.

Vijest o preuzimanju ipak je posebno pogodila one djelatnike koji su bili posvećeni "zdravlju" korisnika - izradi i planiranju alata koji su se borili protiv neželjenih poruka, dezinformacija i govora mržnje na toj platformi. "Ne poznajem niti jednog djelatnika koji nije inženjer i radi na ovim problemima koji misli da će ova promjena pomoći," kazao je jedan od djelatnika. "Većina je sad demoralizirana."

Predsjednik odbora tvrtke, Brad Taylor, kazao je zaposlenicima u ponedjeljak kako je postignuti sporazum bio financijski povoljan po Twitter, te da ga je odbor jednoglasno prihvatio. Oni zaposlenici koji su dobivali dionice tvrtke bit će isplaćeni u gotovini, obećao im je.

Većina zaposlenika na sastanku nije bila zadovoljna onim što je čula od Taylora i Agrawala, pogotovo s obzirom na to da im nisu mogli reći ništa o planiranoj budućnosti tvrtke. "Nastavit ćemo provoditi više vremena s Elonom, i kako ćemo saznati više, tako ćemo to podijeliti s vama," obećao je Agrawal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 23:29