DIGITALNA EKONOMIJA

RADNICI U AMAZONU PROTRČE 17 KILOMETARA U SMJENI Preuzimaju narudžbu svake 33 sekunde

Svaki radnik u Amazonovom skladištu dobiva ručni skener koji izračunava najefikasniju rutu za prikupljanje robe, te upozorava radnike na cilj, pa oni trče da zadovolje predviđeno vrijeme
 Getty

Od radnika u skladištu internetske trgovine Amazon.com očekuje se da preuzmu narudžbu kupca svake 33 sekunde i pod velikim su pritiskom da se drže zacrtanih ciljeva efikasnog poslovanja, otkrio je za BBC bivši Amazonov zaposlenik Adam Littler (23), koji je tamo došao raditi kratkotrajno preko agencije.

U jednoj smjeni on bi prohodao po 17,5 kilometara unutar gigantskog Amazonovog distribucijskog centra u Swanseau.

Nosio je pedometar dok je radio posao 'sakupljača' koji gura kolica i sakuplja naručene proizvode s polica. Svaki takav radnik u Amazonu dobiva ručni skener koji izračunava najefikasniju rutu za prikupljanje robe, te upozorava radnike na cilj, pa oni trče da zadovolje predviđeno vrijeme. Littleru je postavljen cilj da prikuplja 110 predmeta u sat vremena, što je rijetko postići.

Noćna smjena bi mu trajala 10,5 sati.

Amazonov distribucijski centar Swansea

U osam skladišta Amazona u Velikoj Britaniji radnici se prate putem GPS-a, a mjeri im se i vrijeme koje provedu na zahodu. Jedan radnik skladišta u Staffordshireu uvjete rada opisao je robovskim. "Doslovno se naradiš do kosti. Nikada nisam radio takav posao, pritisak je nevjerojatan, rekao je Littler za BBC.

Getty

Jednodnevni štrajk njemačkih radnika Amazona u Leipzigu 14. svibnja

No, iz Amazona poriču bilo kakvo eksploatiranje osoblja i kažu da su ciljeve produktivnosti postavili prema nivou koji je dosegnula radna snaga u tvrtki.

Bivši radnici ispričali su da je tvrtka uvela pravilo "tri greške i otkaz", kako bi mogli otpustiti radnike koji ne uspjevaju odraditi zadane ciljeve, a tvrtki to nije teško jer je već poznata po svojim radnim ugovorima u kojima radno vrijeme nije definirano.

Usput, Amazon na zakonit način izbjegava plaćanje poreza u Velikoj Britaniji tako što porez na prodaju ostvarenu u svojoj europskoj podružnici plaća u Luxembourgu, gdje je porez mali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:28