ODLUKA JE PALA

Radovan Karadžić će ostatak kazne služiti u Velikoj Britaniji, evo kad može tražiti puštanje na slobodu

Radovan Karadžić je 20. ožujka 2019. pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH
Radovan Karadžić
 Yves Herman/Afp/Profimedia

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, ostatak svoje kazne će služiti u Velikoj Britaniji, odlučio je Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MMKS), koji je preuzeo vršenje određenih dužnosti vršenje funkcija Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (koji se kod nas uvriježio pod nazivom Haški tribunal).

Odluka je donesena 11. svibnja ove godine, a do ostvarenja trafera zatvorenika, kaznu će Karadžić služiti u zatvorskim prostorijama MMKS-a.

Povodom ove odluke oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

- Radovan Karadžić jedna je od rijetkih osoba koje su proglašene krivima za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškarca, žena i djece tijekom genocida u Srebrenici i pomogao je u provođenju opsade Sarajeva i nemilosrdnih napada na civile.

Mi se moramo ponositi da je Britanija doprinijela njegovom uhićenju i konačnom zatvaranju

- rekao je Raab, a prenosi Reuters.

Radovan Karadžić (rođen 19.6. 1945.) je 20. ožujka 2019. pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubojstva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Karadžić je uhvaćen 21. srpnja 2008. godine u Beogradu u kojem se skrivao pod lažnim identitetom (kao "iscjelitelj Dragan Dabić), a od kraja srpnja 2008. nalazi se u pritvoru Haškog tribunala. U doživotnu kaznu, na koju je pravomoćno osuđen, Karadžiću se uračunava i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Prema praksi Haškog tribunala, i osuđenici na doživotnu kaznu zatvora mogu zatražiti prijevremeno puštanje na slobodu. U njihovom slučaju smatra se kao da su osuđeni na 45 godina zatvora te nakon dvije trećine odslužene kazne mogu tražiti prijevremeno puštanje na slobodu. To znači da bi Karadžić to mogao zatražiti 2038. godine, budući da mu se u odsluženo vrijeme kazne zatvora računa i vrijeme provedeno u haškom pritvoru. Karadžić će tada imati 93 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:39