ŠTO SE TO DOGAĐA?

Rafalei nadlijeću BiH, ulice Sarajeva prepune vojske, lokalci ljuti: ‘Stvara se psihologija straha‘

Vjeruje se da jedino medijska propaganda može izazvati daljnju destabilizaciju na prostoru zapadnog Balkana.

Pripadnici EUFOR-a u patroli u Sarajevu
 

 Antonio Balic/Cropix

Raspoređivanje novog kontigenta EUFOR-a u BiH pratit će i trenažni letovi mlaznih aviona, na zahtjev Francuske. Namjera je da se demonstracijom sile pošalje poruka da stvari u BiH moraju ostati kakve jesu, piše Deutsche Welle.

image
Antonio Balic/Cropix

Iako za sada ne postoji nikakva sigurnosna opasnost na terenu, kada je riječ o narušavanju mira u Bosni i Hercegovini, posljednjih dana pojačano je prisustvo snaga EUFOR-a, posebno ulaskom u zemlju preostalog dijela kontigenta od 500 vojnika. Pored toga, iz komande “Althea” (vojne misije EU-a u BiH), prihvaćena je ponuda Francuske, da se iznad BiH od ponedjeljka (7.3.) počnu izvoditi trenažni letovi mlaznim avionima. Kako se navodi, letovi će se odvijati “preko zapadnog Balkana”, zrakoplovima tipa “Rafale”, s nosača aviona “Charles de Gaulle”, koji se trenutno nalazi u Sredozemlju.

Slanje poruke

“U ovakvim vremenima, kada je sigurnosna ravnoteža u Europi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu”, navode iz EUFOR Althea.

image
Antonio Balic/Cropix

Sigurnosna situacija je stabilna na cijelom zapadnom Balkanu, smatraju analitičari, ali ističu da se nijedna od ovih vježbi ili pomicanje kopnenih jedinica, ne odigrava slučajno. Zapad želi poslati jasnu poruku, ne samo BiH, već i prostoru cijele biše Jugoslavije, da se stvari neće mijenjati.

“Pojačanja koja šalje EUFOR su poruka da se BiH vidi kao potencijalni izvor krize i želi se djelovati preventivno. Demonstracijom sile se želi pokazati, da se iz EU-a gleda ka BiH i prati sve što se dešava u političkom okružju”, kaže vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.

image
Antonio Balic/Cropix

“Bilo koja aktivnost, od pojačanja kopnenih snaga, pa preko vježbi koje se održavaju, sve je to demonstracija sile. To je poruka, da situacija mora ostati stabilne”, ističe Radić.

image
Antonio Balic/Cropix

Nema straha od konflikta

Krajem veljače je u BiH stigla prva postrojba u okviru raspoređivanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a. To aktiviranje rezervi je “mjera kojom se daje podrška već raspoređenom ljudstvu EUFOR-a, i partnerima u BiH”. Ovog vikenda počelo je raspoređivanje ostalih pripadnika vojne misije EU-a, pa će ih s ovih 500, ukupno u BiH biti 1100.

image
Antonio Balic/Cropix

“To je sve u okviru njihove misije i u okviru suglasnosti nadležnih organa BiH, uključujući i Predsjedništvo. Samo je sada pitanje, je li ovo trenutal za tako nešto, posebno za trenažne letove, s obzirom da su ljudi već dovoljno potreseni ratnim dešavanjima u Ukrajini”, kaže profesor na Fakultetu za sigurnost u Banjaluci, Duško Vejnović.

image
Antonio Balic/Cropix

“Stvara se psihologija straha, šta bi moglo biti, šta bi se moglo dogoditi, da li bi etnonacionalisti u BiH mogli nešto pokušati…Ja apeliram na političke elite, da prevladaju sve razlike. A što se tiče konflikta, ne postoji šansa da ga bude na teritoriji BiH”, uvjeren je Vejnović.

Medijski pritisak

image
Antonio Balic/Cropix

Analitičari vjeruju da jedino medijska propaganda, koja je dostigla svoj povijesni maksimum u sukobu Rusije i Ukrajine, može izazvati daljnju destabilizaciju i na prostoru zapadnog Balkana. Dobar primjer za to je nedavni poziv Ministarstva obrane Srbije osobama iz rezervnog sastava, za izvođenje vježbi u ovom mjesecu. Dio medija, ovu je aktivnost okvalificirao kao demonstraciju sile, prvenstveno prema zemljama u okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:12