ODJECI U REGIJI

RAJSKI DOKUMENTI Otkriven identitet srpskog ministra koji je sa 75 milijuna dolara vjerojatno 'najteži' političar u cijeloj regiji!

 
 youtube sreenshot, Profimedia

Beogradski novinarski istraživački tim KRIKobjavio je ime srpskog ministra čije ime se našlo u Rajskim papirima. On se zove Nenad Popović, u srpskoj vladi obnaša dužnost ministra bez portfelja, a njegovi poslovi i imovina vrijede nevjerojatnih 75 milijuna dolara. Štoviše, Bliv navodi da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 milijuna dolara što ga čini uvjerljivo najbogatijim političarem u našoj susjednoj zemlji, a možda i šire.

No, regija nije ostala samo na jednom predstavniku. A tu su i brojna druga ugledna imena.

ANA KOLAREVIĆ

Sestra bivšega crnogorskog lidera Mile Đukanovića, za koju su lokalni mediji 2009. godine procijenili da je “teška” oko 3,5 milijuna dolara, prema Rajskim dokumentima bila je dioničar u tvrtki Ranin Ltd. registriranoj na Malti 2012. godine koja je bila vlasnik srpske tvrtke Nikal, rudarske kompanije koja je tada tražila investicije. Ana Kolarević je svoj dio prodala 2015. godine, ali je i dalje direktorica u tvrtki Ruukki International Ltd. koja se bavi rudarstvom, a podružnica je finske tvrtke. Kolarević tvrdi da u Raninu nije ništa zaradila.

WESLEY CLARK

Američki general, zapovjednik snaga u Europi, kasnije i predsjednički kandidat, ušao je upravljačku i vlasničku strukturu tvrtke Amaya koja se bavi online kockanjem. Osim ovog javnog dijela, postojao je i tajni koji je skrivan preko tvrtke na Otoku Manu.

JUAN MANUEL SANTOS

Predsjednik Kolumbije, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, vlasnik je nekoliko tvrtki koje djeluju u poreznim oazama, ali je kolumbijskim novinama odgovorio da za rad u tim tvrtkama nikad nije dobio ni centa.

MALCOLM TURNBULL

Australski premijer, bivši novinar koji se obogatio kao bankar, bio je jedan od suvlasnika kompanije Star Technology Systems Limited s Britanskih Djevičanskih otoka koja je plaćala milijune dolara mita ruskim dužnosnicima da bi dobila prava na rudarenje.

KOJO ANNAN

Sin Kofija Annana, bivšega glavnog tajnika UN-a, bio je među osumnjičenima i za malverzacije s UN-ovim programom “nafta za hranu” za Irak koji je bio težak oko 60 milijardi dolara. U ovim je dokumentima utvrđen kao vlasnik dviju tvrtki koje je koristio da bi izbjegao plaćanje poreza na kupnju zgrade u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:56