SVE U JEDNOJ OSOBI

Rajski otoci dobili premijera čija glad za vlašću neodoljivo podsjeća na Kolakušićevu, evo zašto

Osim što je premijer, Brown je i ministar vanjskih poslova, imigracija, financija, energije, policije i telekomunikacija
Cookovo Otočje
 Michael Runkel/Robertharding Via Afp

Novi premijer Cookovog otočja sam je sebi dodijelio čak 17 ministarstava, piše Guardian.

Osim što je premijer ove otočne države, Mark Brown je, između ostalog, i ministar vanjskih poslova, imigracija, financija, energije i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija. Također je zadužen za podmorje, morske minerale i prirodne resurse, mirovine i vanjske otoke države. Brown je također i glavni državni odvjetnik.

Šefica opozicije, Tina Browne, komentirala je ovakvu odluku riječima da premijeru nedostaje povjerenja u vlastite ministre.

'Novi premijer je rekao da je jako uzbuđen zbog potencijala svog kabineta i onda sam sebi dodijelio čak 17 ministarstava što je ogroman signal koliko doista ima povjerenja u kolege iz kabineta', kazala je Browne.

Ipak, očekuje se da će neke od silnih dužnosti u nadolazećim mjesecima delegirtati nekome od kolega.

Brown, koji je od 2010. godine član stranke Takuvaine-Tutakimoa, postao je premijerom nakon ostavke Henryja Pune koji je otišao nakon desetljeća na čelu vlade kako bi se kandidirao za glavnog tajnika Pacifičkog otočkog foruma.

Otočje Cook je samostalna država u slobodnom pridruženju s Novim Zelandom te samostalno odlučuju o svim unutarnjim poslovima, dok su obrana i vanjski poslovi u nadležnosti Novog Zelanda.

Svi stanovnici Cookovog otočja imaju i državljanstvo Novog Zelanda, a vrhovni poglavar zemlje je britanska kraljica.

S obzirom da su vrlo rano zatvorili granice, ovo je otočje čitavu pandemiju bilo bez ijednog slučaja zaraze Covidom-19.

Brown kaže kako se nada da će u prosincu moći otvoriti zračne veze s Novim Zelandom. Svojevrsni 'zračni balon' između dvije zemlje planiran je još u srpnju, ali je to zbog povećanja broja novozaraženih koronavirusom, odgođeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:04