PREKRETNICA U MISIJI

Raketa na metan tvrtke China LandSpace poslala satelite u orbitu

Uspješno lansiranje moglo bi povećati povjerenje investitora u metan kao potencijalno raketno gorivo
 Wang Jiangbo/Xinhua News/Profimedia/Wang Jiangbo/xinhua News/profimedia

Kineska raketa koju je razvila tvrtka LandSpace Technology u subotu je uspješno postavila tri satelita u orbitu, što je prekretnica u misiji kineske privatne tvrtke u razvoju komercijalne letjelice koja kao gorivo koristi metan i tekući kisik.

Uspješno lansiranje moglo bi povećati povjerenje investitora u metan kao potencijalno raketno gorivo, za koje se smatra da može pomoći u smanjenju troškova i podržati rakete za višekratnu upotrebu na čišći i učinkovitiji način.

Nekoliko privatnih kineskih raketnih startupa organiziralo je probna ili komercijalna lansiranja, s ciljem da razviju svoje rakete uslijed porasta potražnje u kineskoj komercijalnoj svemirskoj industriji.

Zhuque-2 Y-3 poletio je u 7:39 h po lokalnom vremenu iz Jiuquan Satellite Launch Centra u kineskoj regiji Unutarnjoj Mongoliji, čime je postao treća testna raketa LandSpacea i prva koja je uspjela podići satelite.

U drugom pokušaju u srpnju, bez satelita, LandSpace je postao prva tvrtka na svijetu koja je lansirala raketu na metan i tekući kisik, prije američkih rivala uključujući Muskov SpaceX i Blue Origin Jeffa Bezosa.

Dva su lansiranja pokazala da je Zhuque-2 dovoljno pouzdan za komercijalna lansiranja, objavio je LandSpace u izjavi.

LandSpace je priopćio da su tri satelita postavljena u orbitu na visini od 460 km. Zhuque-2 je sposoban staviti teret ukupne težine 1,5 tona u orbitu do 500 km, a LandSpace planira povećati nosivost na četiri tone u nadograđenim verzijama, objavila je tvrtka sa sjedištem u Pekingu.

Prvo lansiranje u rakete Zhuque-2 u prosincu prošle godine nije bilo uspješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:13