NAPETO STANJE

'RAKETE SU OKRENUTE PREMA AMERICI I SPREMNE ZA NAPAD' Sjevernokorejski diktator opet prijeti

 AFP

SEUL - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je na izvanrednoj sjednici održanoj u petak zapovijedio da se sjevernokorejski raketni sustavi stave u stanje pripravnosti za napad na vojne baze SAD-a u Južnoj Koreji i na Pacifiku.

Sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA je izvijestila da je Kim Jong-un zapovijed dao na sastanku s glavnim generalima, održanom u petak u ponoć nakon letova američkih bombardera B-2 nad Južnom Korejom, i ocijenio da je s obzirom na situaciju "došlo vrijeme da se riješe računi s imperijalistima iz SAD-a".

"On je potpisao plan tehničkih priprema strateških raketa vojske Sjeverne Koreje, zapovijedivši da budu pripravne za lansiranje kako bi se u svakom trenutku moglo napasti teritorij SAD-a, njegove vojne baze u područjima operativnih djelovanja na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, te one u Južnoj Koreji", izvijestila je KCNA.

Dva američka nevidljiva nuklearna bombardera B-2 koja su doletjela iz baze Whiteman u Missouriju izvela su u četvrtak vježbu iznad Južne Koreje. Taj let u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage je, po priopćenju vojske SAD-a, pokazao "sposobnost Sjedinjenih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare".

B-2 može letjeti 11 tisuća kilometara bez punjenja gorivom, a namjena su mu specijalni zadaci strateškog bombardiranja s visine do 15.000 metara iza protivničkih linija. Nosivost mu je do 18 tona konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, uključujući i protubunkerske bombe.

Pjongjang od početka ožujka i nametanja novih sankcija sjevernokorejskom režimu redovno prijeti Seulu i Washingtonu "strateškim udarima i totalnim ratom". Sjeverna Koreja u srijedu je objavila kako je njezina vojska prekinula hitnu telefonsku liniju s vojskom Južne Koreje, nekoliko dana nakon ukidanja "crvenog telefona" između dviju vlada te je zaprijetila Seulu i SAD-u nuklearnim napadom.

"U situaciji u kojoj rat može izbiti svaki trenutak, nema više potrebe održavati vojnu komunikaciju" između sjevera i juga, rekao je neimenovani visoki sjevernokorejski vojni dužnosnik, izvijestila je KCNA, i najavio da će linija biti u prekidu "dok budu trajale neprijateljske aktivnosti Južne Koreje".

Sjeverna Koreja je "crvenu liniju" između Pjongjanga i Seula uspostavljenu 1971. godine do sada prekidala u pet navrata, posljednji put 2010 godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:51