POLEMIKE U BEOGRADU

'RANKOVIĆ JE NA GOLI OTOK SLAO UGLAVNOM SRBE' Bivši šef UDBE Jovo Kapičić

Kapičić smatra da je Rankovićeva navodna rehabilitacija nepotrebna jer, kako kaže, on nije bio zločinac, nego je razriješen dužnosti ministra policije i šefa UDBE.

BEOGRAD - Jovo Kapičić, nekadašnji šef UDBE, narodni heroj i desna ruka Aleksandra Leke Rankovića, nekadašnjeg šefa UDBE i ministra unutrašnjih poslova, tvrdi da nije točna ocjena srpskog premijera Ivice Dačića, koji je prije nekoliko dana rekao da bit Rankovićeve smjene na Brionskom plenumu 1966. „nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmjerena protiv Srbije i srpskog naroda“.

- Ranković nije bio nacionalist, nego se borio protiv njih. On je gledao na sve narode kao na ljude i, uostalom, on je zajedno s Titom stvorio Jugoslaviju. Njemu su namjestili tu smjenu, a ko je to učinio, ne može nitko odgonetnuti. Neki kažu da su Rusi htjeli srušiti Tita preko Rankovića, drugi da su Hrvati i Slovenci htjeli smanjiti utjecaj Srbije - tvrdi Kapičić srpski za Kurir.

O tome da Ranković nije bio nacionalist svjedoči i činjenica da je kao glavni čovjek UDBE na Goli otok poslao najveći broj Srba i Crnogoraca.

Kapičić smatra da je Rankovićeva navodna rehabilitacija nepotrebna jer, kako kaže, on nije bio zločinac, nego je razriješen dužnosti ministra policije i šefa UDBE.

- Nije istina da je Ranković žrtva Titove mržnje prema Srbima. Tito nije mrzio Srbe. Ne bi živio u Beogradu da ih je mrzio, niti bi bio ovdje sahranjen - kaže Kapičić.

Kapičić je ispričao i kako je tekao razgovor između njega i Tita neposredno prije nego što je 1966. godine Ranković razriješen svih funkcija.

- Tito je zvao mene na razgovor zato što sam bio čovjek od povjerenja, čovjek koji je bio u UDBI i Rankovićeva desna ruka i osobni prijatelj. Sreo sam se s njim u njegovom kabinetu u Užičkoj 15 i video sam jednog čoveka koji je bio van sebe. Šetao je gore-dole kao lav u kavezu. Kad se malo smirio, rekao mi je: „Znaš, Jova, meni Ranković sprema državni udar, hoće me skinuti s vlasti!“ Pitao me je što mu je činiti. Rekao sam Titu da ja u to ne mogu povjerovati jer mu Ranković nikad nije želio bilo kakvo zlo. Rekao sam mu i da ću poginuti za njega, ali da ne mogu ništa drugo da kažem, osim da je Ranković njegovo ime uvjek pominjao s poštovanjem i želio mu da što duže živi, radi i vodi Jugoslaviju - priča Kapičić.

Tito ga je potom odveo u spavaću sobu u kojoj je spavao s Jovankom i pokazao uređaje za prisluškivanje ispod kreveta.

- „Šta to znači? Hajde, reci što treba učiniti, ti si šef Udbe“, inzistirao je Tito na odgovoru. Savjetovao sam mu da umjesto javnog optuživanja Rankovića sazove plenum na kojem bi to pitanje bilo razmotreno. Tito je to prihvatio i taj plenum je sazvan - kaže Kapičić.

Kapičić dalje priča da su na tzv. Brijunskom plenumu svi delegati, osim Rankovićevog prvog pomoćnika Stefanovića, glasali za Rankovićevu smjenu.

- E, to je bila ta naša komunistička šablona i vrijeme jednoumlja. Nitko se nije usudio usprotiviti Titovoj odluci - kazao Kapičić za Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:19