PANDEMIJA IDE DALJE

Rapidan rast broja zaraženih: U Južnoj Africi val zaraza novim omikronom, ali teških oboljenja je malo

Riječ je o podvarijantama omikrona BA.4 i BA.5 koje u Hrvatskoj još nisu detektirane
 Luca Sola/AFP

Šest mjeseci nakon što su znanstvenici pod vodstvom dr. Tulija de Oliveire u Južnoafričkoj Republici identificirali varijantu omikron, u toj zemlji ponovno rapidno raste broj zaraženih covidom-19. Novi val zaraza izazvan je podvarijantama omikrona BA.4 i BA.5 koje se još lakše šire od dosad dominantne podvarijante BA.4. Nove podvarijante mogu uspješno izbjeći dio imunološke zaštite stečene cijepljenjem ili preboljenjem covida-19 u prethodnim pandemijskim valovima.

Međutim, još nije jasno hoće li BA.4 i BA.5 uzrokovati veliki porast hospitalizacija u Južnoj Africi ili u nekoj od 21 zemlje u kojima su te podvarijante dosad detektirane sekvenciranjem genoma koronavirusa. U Hrvatskoj zasad nisu detektirane podvarijante BA.4 i BA.5.

"Zasad vidimo rast broja zaraženih u Južnoj Africi, ali ne i brzi porast hospitalizacija. No, rast zaraženih podvarijantama BA.4 i BA.5 u Južnoj Africi i nekim drugim zemljama jedan je od prvih znakova da se valovi koronavirusa počinju pojavljivati u predvidljivim obrascima. To je različito od prve dvije godine pandemije kada se činilo da se varijante pojavljuju niotkud", rekao je za Nature Tulio de Oliveira.

U SAD-u, gdje se u nekim sredinama bilježi rast zaraze uzrokovan podvarijantama BA.4 i BA.5., Bidenova se administracija priprema za scenarij prema kojem će 100 milijuna Amerikanaca biti zaraženo koronavirusom ove jeseni i zime. To je manje od broja zaraženih tijekom omikronskog vala u prosincu 2021. i siječnju 2022., no to je još uvijek otprilike 30 posto američkog stanovništva.

Kako je izvijestio Nacionalni stožer civilne zaštite, u zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 440 novih slučajeva zaraze. Trenutno je oboljelo 4107 ljudi: 374 pacijenta su na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 15 pacijenata. Preminule su tri osobe pa se ukupan broj umrlih od covida popeo na 15.899.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30