KORONA NA IZDISAJU?

Raport iz najvećeg žarišta omikrona u Europi: ‘Sjajna vijest, ovo bi mogao biti početak kraja!‘

"To smo vidjeli i kod drugih bolesti prije ove, što znači da se pretvara u endemsku bolest"

Louise Restaurant & Bar u Oslu, u kojem je izbilo žarište omikrona

 Ole Berg-rusten

Na jednom božićnom partiju u Oslu izbilo je najveće žarište zaraze novom varijantom koronavirusa u Europi, i radi se o najvećem žarištu omikrona izvan Južnoafričke Republike.

No, umjesto panike, norveški epidemiolozi ističu da je to potencijalni nagovještaj kraja epidemije.

Zaraza je izbila u restoranu i noćnom klubu Louise 26. studenog - oko 120 osoba koji su bili tamo te noći zaraženi su koronavirusom, od kojih je oko pola zaraženo omikronom.

- Njihovi simptomi su vrućica, kašalj, glavobolja, bol u mišićima, umor, ali zasad nitko od njih nije razvio teži oblik bolesti covid-19, niti je itko od njih završio u bolnici, rekla je za britanski Daily Telegraph infektologinja iz Osla Tine Ravlo.

Do zaraze je došlo na eventu kompanije Scatec koja je prostor u restoranu Louise rezervirala za 26. studenog, na isti dan kada je WHO imenovao novi soj koronavirusa i označio ga "zabrinjavajućom varijantom". Na večeri je bilo 120 zaposlenika kompanije, a veći dio večeri bili su izolirani u svojoj prostoriji. Tek su se oko 23:30 počeli "miješati" s drugim gostima u noćnom klubu u sklopu iste zgrade, a koji se zatvorio u 3 ujutro.

Idućeg dana dvoje zaposlenika Scateca, koji su se nedavno vratili iz JAR-a, bili su pozitivni na testu. Nakon nekoliko dana ukupno je 70 zaposlenika, koji su bili na večeri, bilo pozitivno na testu, plus još 50 drugih gostiju iz noćnog kluba.

Norveški epidemiolog Frode Forland smatra da sam broj zaraženih sugerira da je omikron znatno zarazniji nego li je to delta soj koronavirusa.

- Ne možemo biti sigurni, ali podaci iz Osla upućuju na to, kaže Forland i napominje kako u vrijeme izbijanja zaraze u Oslu nisu na snazi bile stroge korona mjere, niti su zaposlenici Scateca, koji su se prvi zarazili, morali ići u karantenu koja je tek naknadno uvedena.

No, kompanija je inzistirala da svi sudionici večere budu potpuno cijepljeni te da se testiraju antigenskim testom.

- Pridržavali su se svih pravila, napominju epidemiolozi.

Forland, inače ravnatelj Instituta za infektivne bolesti, rekao je da je jedan od tri scenarija za omikron koji je njegova agencija predvidjela upravo taj da bude izuzetno zarazan, ali da izaziva vrlo blagi oblik bolesti.

- To je moja nada i najbolji scenarij koji imamo - dakle, da je virus blaži, da će se više ljudi zaraziti i konačno steći prirodni imunitet. Moguće je da se virus toliko puta replicirao i da je toliko puta mutirao da je došao do, za njega (virus, op.a.) optimalne situacije. A to je da se brzo širi i ne ubija domaćina, smatra Forland i dodaje kako bi ovo mogao biti početak kraja pandemije covida-19.

- To smo vidjeli i kod drugih bolesti prije ove, što znači da se pretvara u endemsku bolest, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 20:22