KRIZA U BRITANIJI

Raskol među britanskim konzervativcima, Liz Truss odbija se predati: ‘Donijet ću neke teške odluke‘

Ankete javnog mnijenja pokazuju da konzervativci zaostaju oko 30 bodova za glavnom oporbenom Laburističkom strankom

Liz Truss

 Daniel Leal/Afp

Britanska premijerka Liz Truss izjavila je da je "borac koji ne odustaje" dok je u srijedu pokušavala ponovno uspostaviti autoritet nad nemirnim redovima Konzervativne stranke, usred sve brojnijih medijskih izvješća da jačaju zahtjevi za njezinom smjenom.

Truss pokušava prikupiti podršku unutar stranke nakon što je bila prisiljena odustati od opsežnog plana rezanja poreza, zbog čega su neki konzervativni zastupnici pozvali na njezinu smjenu s mjesta čelnice samo nekoliko tjedana nakon što je preuzela premijersku dužnost.

Priznala je da su njezini radikalni ekonomski planovi otišli "predaleko i prebrzo" nakon što su investitori okrenuli leđa funti i državnim obveznicama.

Međutim, uz rast kamata i službene brojke koje pokazuju da je inflacija najviša u zadnjih 40 godina, Truss - koju su članovi konzervativaca izabrali uz obećanje smanjenja poreza i održavanja javne potrošnje - suočava se s borbom da uvjeri javnost i svoju stranku da može odgovoriti na krizu troškova života.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da konzervativci zaostaju oko 30 bodova za glavnom oporbenom Laburističkom strankom, a njezine vlastite ocjene su katastrofalne.

"Bila sam vrlo jasna da mi je žao i da sam pogriješila", rekla je Truss oporbenim zastupnicima dok je odgovarala na pitanja u parlamentu. "Ja sam netko tko je spreman suočiti se. Spremna sam donijeti teške odluke."

Nagađanja o premijerkinoj budućnosti nastavljaju rasti, a mediji izvještavaju da buntovni konzervativci vagaju tko bi je trebao zamijeniti, a ne treba li otići.

Dok su je ispitivali o njezinim zaokretima u gospodarskoj politici, konzervativni zastupnici u parlamentu izgledali su primjetno nelagodno.

"Mislim da njezin položaj postaje sve neodrživiji", rekao je konzervativni zastupnik Steve Double ranije za radio Times.

"Vidjeli smo potpuni preokret gotovo svega za što se zalagala u svojoj izbornoj kampanji za vodstvo. Mislim da se mnogi od nas pitaju u što Liz Truss sada vjeruje i za što se zalaže?"

Truss se također suočila s podsmijehom čelnika laburista Keira Starmera, koji je komentirao da se piše nova knjiga o njezinom mandatu koja bi trebala izaći do Božića.

"Je li to datum izlaska ili naslov?" upitao je. Kasnije je rekao da mu je postavljala pitanja o laburističkoj politici jer "mi smo vlada na čekanju".

Truss i njezin novi ministar financija, Jeremy Hunt, očajnički pokušavaju uravnotežiti financije nakon što je njezin sada odbačeni ekonomski program poljuljao povjerenje ulagača.

Također pokušavaju izbjeći otuđenje konzervativnih zastupnika ili gubitak daljnje potpore javnosti.

Parlamentu je rekla da je predana povećanju državnih mirovina u skladu s razinom inflacije, nakon što su ministri danima odbijali jamčiti da će to biti slučaj, izazivajući široke kritike. No, odbila je dati isto uvjeravanje za socijalnu pomoć i inozemnu pomoć.

Također je nastojala izbjeći otpor konzervativaca frackingu obećavajući detalje kasnije u srijedu o tome kako će lokalne zajednice moći dati svoj pristanak za sve buduće projekte.

Ta bi se objava poklopila s glasovanjem laburista o tome treba li doći do potpune zabrane frackinga, nakon što je vlada prošlog mjeseca ukinula moratorij u Engleskoj koji je bio na snazi od 2019.

Konzervativni političari, odgovorni za provođenje stranačke discipline među zastupnicima, poslali su poruku u kojoj kažu da će se glasovanje tretirati kao "izglasavanje povjerenja vladi".

Komentatori kažu da bi pobjeda na ovom glasovanju mogla njoj i njezinim pristašama omogućiti da kažu da stranka ima povjerenja u njezino vodstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15