‘NISMO MI WAGNER!‘

Raskol među Putinovim jastrebovima? ‘Jevgenij, ne razumiješ! Dođi da to riješimo licem u lice‘

‘Prigožin samo sije paniku među stanovništvom naše zemlje‘, tvrde bliski suradnici Kadirova

Borci čečenskog bataljuna Ahmat

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Odgovarajući na primjedbe šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina o čečenskom bataljunu Ahmat, zastupnik u Državnoj dumi Adam Delimhanov, etnički Čečen i saveznik čečenskog vođe Ramzana Kadirova, snimio je i postavio na Telegram video poruku Prigožinu, poručivši mu da ublaži svoje komentare o vojsci općenito i posebno o bataljunu Ahmat.

Naime, u srijedu je Prigožinova tiskovna služba objavila njegov odgovor na medijski upit o bataljunu Ahmat i tome može li ta postrojba okupirati cijelu samoproglašenu prorusku Donjecku Narodnu Republiku (DNR). Šef Wagnera odgovorio je da Ahmat možda ima dovoljno snage da osvoji određena područja, ali teško i cijelu ‘DNR‘.

U svojoj video poruci, Delimhanov uvjerava Prigožina da Ahmat "ispunjava ciljeve koje je postavio vrhovni zapovjednik", odnosno ruski predsjednik Vladimir Putin.

‘Mi se, za razliku od tebe, nikad ne žalimo‘

"Naravno, Jevgenij, ti to ne razumiješ i ne moraš razumjeti", rekao je Delimhanov. "Ako postoji nešto što ne razumiješ, možeš se javiti u bilo koje vrijeme i navesti mjesto gdje se možemo naći s tobom i objasniti sve što ne razumiješ", prenosi ruski neovisni portal Meduza.

Delimhanov je potom nastavio kritizirati Prigožina zbog negativnih komentara o ruskoj vojsci i nestašici streljiva, ističući da se, za razliku od grupe Wagner, zapovjednici Ahmata nikada nisu žalili da im "nešto nedostaje".

image

Jevgenij Prigožin

Screenshot/Twitter

"Dosta s tim tvojim pričama, sa svom tom vikom i vrištanjem. Navedi mjesto gdje ćemo se vidjeti, pa ćemo sva pitanja riješiti licem u lice, kako kaže Ramzan Kadirov. Stvarno dosta", rekao je Delimhanov.

Predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov, još jedan bliski suradnik čečenskog vođe, također je kritizirao Prigožinove javne komentare na vrlo sličan način.

"Ne morate ništa znati, Jevgenij, o našim mogućnostima i našim ciljevima. To je nešto što zna naše zapovjedništvo i vrhovni zapovjednik koji određuje te ciljeve, zajedno sa šefom republike, herojem Rusije Ramzanom Kadirovim", poručio je on šefu ruske paravojne postrojbe.

Višemjesečni napadi i uvrede

Kao i Delimhanov, Daudov je prozvao Prigožina zbog njegovih "svakodnevnih izjava" kojima "sije paniku među stanovništvom naše zemlje", pozivajući ga da pošalje upute za sastanak. "Kao što to ljudi rade", zaključio je on.

Jevgenij Prigožin već mjesecima oštro i u posljednje vrijeme ne birajući riječi proziva ruski vojnik vrh zbog načina na koji vodi rat u Ukrajini i učinka regularnih vojnih snaga na bojištu, a posebno zato što se, kako je često prozivao tijekom bitke za Bahmut, njegovim postrojbama navodno nisu isporučivane potrebne količine streljiva.

Mete njegovih napada u prvom su redu ministar obrane Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera i zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 05:03