MARK ESPER

RASKOL U BIJELOJ KUĆI: TRUMPOV MINISTAR OBRANE PROTIV PREDSJEDNIKA 'Ne podržavam slanje vojske na ulice kako bi se spriječili nasilni prosvjedi'

Mark Esper i Donald Trump
 AFP

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu da ne podržava slanje vojske na ulice gradova diljem SAD-a kako bi se spriječili nasilni prosvjedi, dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio da će to učiniti ako guverneri saveznih država ne osiguraju mir u svojim državama.

- Ne podržavam pozivanje na Zakon o ustanku, rekao je Esper u svojim prvim javnim komentarima otkako su protesti izbili. Podsjetimo, nasilni prosvjedi izbili su nakon što je bijeli policajac tijekom intervencije ugušio crnca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Spomenute se mjere, smatra Esper, trebaju upotrijebiti samo u krajnjem slučaju i to samo u najnužnijim i najtežim situacijama, a očito ne smatra da je trenutno stanje u SAD-u takvo.

Esper je osudio Floydovo ubojstvo nazvavši ga stravičnim zločinom te poziva na odgovornost policajce koji su sudjelovali u ubojstvu.

- To je tragedija koja se prečesto ponavlja, poručio je Esper.

Na Zakon o ustanku vlasti su se pozvale 1992. godine kako bi se ugušili nasilni prosvjedu u Los Angelesu nakon suđenja Rodneyju Kingu. Kinga je 1991. godine na ulici brutalno pretukla skupina policajaca.

Slučajni prolaznik snimio je premlaćivanje, a snimka je kasnije prikazana na brojnim američkim i svjetskim televizijama. Godinu kasnije policajci su oslobođeni optužbi za nasilje, što je izazvalo velike prosvjede crnačke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:35