NE MOGU BEZ RUSA

Raskol u EU, pronađeno kompromisno rješenje: Dvije zemlje mogle bi biti izuzete od naftnog embarga!

Dlasnogovornik mađarske vlade danas je ponovio da se Mađarska i dalje protivi bilo kakvom embargu EU-a na uvoz ruskog plina i nafte.

Postrojenje ruskog naftnog diva Gazproma u Rusiji (arhiva)

 AFP

Europska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku od embarga na kupnju ruske nafte, vodeći računa o tome koliko su dvije zemlje ovisne o ruskoj nafti, izvijestio je Reuters navodeći kao izvor dva dužnosnika EU-a.

Očekuje se da će Komisija ovaj tjedan dovršiti rad na šestom paketu sankcija EU-a protiv Rusije, a trebao bi uključivati zabranu kupnje ruske nafte.

Mađarska je ranije više puta istaknula da neće podržati sankcije koje se odnose na energente. Slovačka je također jedna od zemalja koje se najviše oslanjaju na ruska fosilna goriva.

Jedan od EU dužnosnika je rekao da bi Komisija, koja želi zadržati jedinstvo 27 zemalja članica, mogla ponuditi izuzeće ili dulje prijelazno razdoblje za Slovačku i Mađarsku.

EU planira predložiti postupnu zabranu uvoza ruske nafte u sklopu novog paketa sankcija o kojemu će se raspravljati ovoga tjedna.

Naftni embargo ionako će se vjerojatno uvoditi postepeno, a najvjerojatnije će stupiti na snagu tek početkom sljedeće godine, rekli su neimenovani dužnsonici. Paket sankcije bit će predstavljen predstavnicima vlada zemalja članica EU-a u srijedu.

Podsjetimo, glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs danas je rekao da se Mađarska i dalje protivi bilo kakvom embargu EU-a na uvoz ruskog plina i nafte.

- Mađarski stav nije se promijenio, mi ne podržavamo sankcije, rekao je za Reuters.

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/AFP

Richard Prokipčak, šef najvećeg slovačkog dobavljača energije SPP, rekao je za BBC da još uvijek postoji rizik da bi Rusija mogla smanjiti opskrbu energijom zemljama koje ne plaćaju u ruskoj valuti.

Ističe da je glavni cilj njegove tvrtke biti spreman za ovakvu situaciju.

Prokipčak je rekao da nema jednostavnog odgovora na plaćanje ruskog plina.

- Svaki uvoz iz Rusije, ne samo prirodnog plina, može predstavljati davanje podrške invaziji Rusije na Ukrajinu. Valja odgovoriti na pitanje može li embargo na uvoz plina iz Rusije zaustaviti rat, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:00