POLITIČKA DRAMA

Raskol u PoKretu 5 zvjezdica: Grillo otpisao Contea i doveo u pitanje opstanak Draghijeve vlade

Zvjezdice su i dalje zavidna snaga u Parlamentu - još imaju 162 od 630 zastupnika i 75 od 315 senatora (bez doživotnih)
Beppe Grillo
 Alberto PIZZOLI/AFP

Beppe Grillo (72), osnivač i - kako se to kaže u njihovu rječniku - garant PoKreta 5 zvjezdica, najjače parlamentarne snage u veoma širokoj talijanskoj koaliciji koja podržava premijera Marija Draghija (73), raskinuo je u utorak, čini se definitivno, s bivšim dvostrukim premijerom Giuseppeom Conteom (56), koga je upravo Grillo prije četiri mjeseca pozvao da preuzme dužnost političkog vođe Zvjezdica.

- Ne možemo dopustiti da pokret, nastao radi promicanja izravne demokracije, postane politička stranka s jednim vođom sa statutom iz XVII. stoljeća - objasnio je Grillo.

Conte nije bio član Zvjezdica, ali je bio blizak njihovu političkom projektu, pa ga je baš zato Grillo predložio za kompromisnog premijera kad su Zvjezdice i ksenofobna Liga sklapali zajedničku vladu nakon parlamentarnih izbora 2018. Kompromis je trebao jer niti je federalni tajnik Lige Matteo Salvini (48) vjerovao tadašnjemu političkom vođi Zvjezdica Luigiju Di Maiu (34), Grillovu nasljedniku na toj operativnoj dužnosti od 2017, niti su Di Maio i Grillo vjerovali Salviniju. Tako je Conte prvi put postao premijer, a Di Maio i Salvini vicepremijeri te ministri: vanjskih poslova prvi, a unutrašnjih drugi.

Kardinalna greška

Conte je - gledano s Grillove pozicije - napravio kardinalnu pogrešku: shvatio je doslovno funkciju političkog vođe. Kao odvjetnik i profesor prava, lijepo je pošao od organizacije i sastavio prijedlog Statuta - a Zvjezdice su od osnutka imale Ne-statut, što je bila terminološka glupost, ali koja je naglašavala da nisu stranka i da to neće nikad biti, kako piše u članku 4 Ne-statuta. Da bude gore, Conte se nije ni posavjetovao s Grillom, a garantu je namijenio počasnu dužnost, tvrdeći da ne može biti diarhije, da stranku vodi samo jedan čovjek. I time je Grilla, manijaka neobuzdane taštine, ranio u dušu.

Prošlih je dana višeput izvrijeđao Contea, a u utorak je na svom blogu napisao: "Evo kako se osjećam: kao da sam okružen ovisnicima koji od mene zahtijevaju tabletu koja će sve navesti da vjeruju da su problemi nestali i koja nudi iluziju (barem koji mjesec, vjerojatno ne dulje) da se postaje moćniji od onoga kakav si zaista u zbilji, misleći da je Conte prava osoba za to".

image
Giuseppe Conte
Eliano Imperato/Controluce via AFP

"Conte pak može stvoriti kolektivnu (i privremenu) iluziju da je riješio izborni problem, ali izborni konsensus nije naš zbiljski problem. Konsensus je samo učinak pravih razloga, slika koja se projicira na zrcalo. Treba međutim suočiti se s razlozima kako bi se riješili problemi, oni politički (ideje, projekti, vizije) i oni organizacijski (zasluge, kompetentnost, vrijednosti te ostati pokret decentraliziran, ali djelotvoran). A Conte, žao mi je, ne može ih riješiti jer nema ni političku viziju, ni menadžerske sposobnosti. Nema organizacijskih iskustava, ni sposobnost inovacije. Ja sam to shvatio, nadam se da ćete to shvatiti i vi".

Zašto ga je onda odabrao prije četiri mjeseca? Misterij.

Grillo je već odlučio: neće više biti političkog vođe, nego upravni odbor od pet članova (kako je odlučeno na Generalnim staležima PoKreta, a on poništio imenujući Contea). Tih petoro članova bit će izabrani na informatičkoj platformi Rousseau, čiji je vlasnik Davide Casaleggio (45), nasljednik preminulog suosnivača Zvjezdica, koji je planirao nastanak Svjetske vlade bez parlamenta, na temelju glasanja svih ljudi preko interneta.

Stabilna anticiklona

PoKret 5 zvjezdica je u dubokoj krizi i sad bliže rascjepu nego ikad dosad. A on je, kako smo nedavno pisali, poput neke stabilne anticiklone, glavni izvor perturbacija u enormnoj vladinoj većini talijanskog premijera Marija Draghija.

Zvjezdice su i dalje zavidna snaga u Parlamentu: još imaju 162 od 630 zastupnika i 75 od 315 senatora (bez doživotnih). One su na parlamentarnim izborima 2018. pomele konkurenciju, pokupile 32 posto glasova i stekle 227 zastupnika te 112 senatora. Saldo je negativan: 65 zastupnika i 37 senatora manje. Altroché žetončići.

Ni dok su imale 32 posto nisu bile dovoljno jake da bi vladale same. Sad ih istraživanja javnog mnijenja lociraju na oko 14 posto biračke podrške - šest posto iza grupe koju tvore demokrati, ligaši, odnosno postfašisti.

Grillo sve šalje u verzalno "K"

Ono verzalno K u nazivu PoKreta aludira izravno na organ kamo je osnivač PoKreta Beppe Grillo desetak godina slao sve stranke od reda. U originalu je MoVimento, radi kletve Vaffanculo, a mi smo prijevod prilagodili našim običajima slanja u ona mjesta. Od svih stranaka koje je prethodno slao onamo, u posljednje tri godine nije koalirao samo s postfašistima (ne zato što to nije htio on, nego nisu htjeli oni). Pet zvjezdica u drugom dijelu naslova obećanje su vrhunske kvalitete, po uzoru na hotelijerstvo, što govori pak o trivijalnosti uzora.

PoKret 5 zvjezdica glavinja, ne od jučer, jer je ne podijeljen, nego podrapan. S jedne su strane oni koji podržavaju početnu Grillovu ambiciju da političke partije iščeznu i da u Italiji na svim razinama PoKret prevlada i zavlada, na krilima unutrašnje neposredne demokracije, u kojoj se rasprave vode u izravnome internetskome streamingu, a glasa na vlastitoj informatičkoj platformi.

Uz Contea se svrstao onaj dio Zvjezdica koji je uočio da će biti marginalizirane ako se ipak ne konstituiraju kao stranka, a i onaj dio parlamentaraca i ministara kojima prijeti otpis zbog ne-statutarnog propisa da nitko ne smije premašiti dva biranja bilo u koji organ predstavničke vlasti.

Sljedeći tjedni će biti zanimljivi - jer o Zvjezdicama ovisi opstanak Draghijeve vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10