VATRENA DEBATA

RASKOL U VRHU NJEMAČKE VLASTI? Utjecajni ministar napao Merkel zbog izbjeglica: 'Neoprezni je skijaš pokrenuo lavinu'

 AFP

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble prouzročio je oluju sa svojim komentarima o rekordom priljevu izbjeglica u Njemačku, usporedivši je s 'lavinom'.

Takvim komentarom je samo dolio ulje na vatru u ionako razbuktalu debatu unutar njemačkog društva po pitanju izbjegličke krize.

'Ni sam ne znam u ovom trenutku procijeniti nalazimo li se u fazi kada se lavina već stropoštala i zatrpala dolinu ili je ona još na vrhu planine i čeka da se pokrene...', rekao je Schaeuble na konferenciji za novinare u Berlinu.

'Lavinu može pokrenuti neoprezni skijaš koji na nekoj padini pokrene komad snijega', dodao je Schaeuble, koji se pritom očito referirao na njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Ova izjava izazvla je protest, posebno među političarima iz redova socijaldemokrata, od kojih je u osudi najglasniji bio ministar pravosuđa Heiko Maas.

'Ljudi kojima je potrebna pomoć nisu prirodna nepogoda', na Twitteru je napisao Maas. 'Trebamo biti razumni u ovoj debati oko problema izbjegličke krize i ne dolijevati ulje na vatru'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:08