ZAHUKTAVA SE DIPLOMATSKI RAT

Raskol zbog novog vojnog pakta: Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije!

‘Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio‘, rekao je francuski ministar
 Ettore Chiereguini/AGIF via AFP

Francuska je u petak pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji, nakon najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberrre te posljedičnog otkazivanja velikog ugovora po kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice.

Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je u priopćenju poručio da je odluka, na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona, "opravdana iznimnom ozbiljnošću posljednjih objava Australije i Sjedinjenih Država".

"Na zahtjev predsjednika republike, odlučio sam odmah pozvati na konzultacije u Pariz našu dvojicu veleposlanika u Sjedinjenim Državama i u Australiji. Ovu odluku opravdava iznimna ozbiljnost najava Australije i Sjedinjenih Država od 15. rujna", naveo je u petak u priopćenju ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Rekao je da je australsko otkazivanje velikog ugovora o kupnji francuskih konvencionalnih podmornica u korist podmornica na nuklearni pogon izgrađenih američkom i britanskom tehnologijom "neprihvatljivo ponašanje".

Prvi puta je takva odluka donesena u odnosu na te dvije zemlje, posebice Sjedinjene Države, povijesnu saveznicu Francuske.

Od kada je u srijedu objavljeno novo sigurnosno tročlano partnerstvo, nazvano Aukus, i nakon što je Australija otkazala narudžbu konvencionalnih podmornica od Francuske vrijednu više desetaka milijardi eura i okrenula se američkim nuklearnim podmornicama, ne prestaju francuske osude tog postupka.

U četvrtak je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian spomenuo australski "udarac u leđa" i "brutalnu" odluku američkog predsjednika Joea Bidena.

"Ta brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka podsjeća me jako na ono što je Trump radio", rekao je francuski ministar vanjskih poslova za radio postaju Franceinfo. "Ljut sam i ogorčen. To se ne radi saveznicima".

"To je nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom i to povjerenje je iznevjereno", rekao je Le Drian.

"Ovo je udar groma i za mnoge u Parizu trenutak usporediv s Trafalgarom", ocijenio je Bruno Tertrais, zamjenik direktora pariškog think-tanka Zaklada za strateška istraživanja na Twitteru, govoreći o porazu francuske mornarice 1805. u bitki kod Trafalgara nakon čega je Britanija postala dominanta pomorska sila.

Dodao je da će to "zakomplicirati transatlantsku suradnju u regiji i oko nje. Peking će imati koristi".

Joe Biden je u srijedu poručio da je Francuska i dalje "ključan partner u indo-pacifičkoj zoni".

Australski premijer Scott Morrison je priopćio da se Australija raduje nastavku "bliske i pozitivne" suradnje s Francuskom. "Francuska je ključan prijatelj i partner Australije u indo-pacifičkoj regiji", kazao je.

Dodajmo i kako je Francuska otkazala svečanu večeru u petak navečer koja se trebala održati u spomen na godišnjicu bitke u zaljevu Chesapeake, odlučne u ratu za neovisnost Sjedinjenih Država koja je završila pobjedom francuske flote nad britanskom 5. rujna 1781. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:28