RAT NA PREKRETNICI

Raskol Zelenskog i vojnog vrha? Smijenjen važni general na čelu specijalaca, Amerikanci zatečeni

Zelenski je preko emisara optužio Zalužnog da teze o zastoju u ratu s Rusijom ‘olakšavaju posao agresoru‘

Volodimir Zelenski, Valerij Zalužni, tenk u Ukrajini

 Profimedia/

Rat u Ukrajini došao je do točke u kojoj je čak i glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni, priznao kako se na fronti Ukrajina i Rusija nalaze u pat poziciji. Uz to, otvoren je novi, do sada najozbiljniji, sukob Zelenskog s vojnim vrhom.

Volodimir Zelenski je preko emisara optužio generala Zalužnog da teze o zastoju u ratu s Rusijom „olakšavaju posao agresoru“ te izazivaju „paniku“ među zapadnim savjetnicima. Drugim riječima, Zelenski je kroz TV-nastup šefa ureda predsjednika Ihora Zhovkva pokrenuo novi obračun s dijelovima vojno-sigurnosnog aparata, a ovaj put se čini da se razlika u stavovima vojnog i civilnog vodstva Ukrajine pretvorila u provaliju. Glavni krimen Zalužnog jest što je napisao ozbiljni esej za The Economist u kojem je opisao kako Ukrajina počinje gubiti bitke (ne i rat) jer je došlo do važnih promjena u ruskoj taktici. Jedna od tih promjena jest masovno korištenje jeftinih napadačkih, eksplozivnih dronova, što je početkom rata bila taktička prednost Ukrajinaca. Sada su pak jeftini ruski dronovi zaustavili ukrajinsku ofenzivu. Politički vrh Ukrajine očigledno teško guta realistične procjene generala. Uz depresivno stanje na bojišnici, i novu podjelu između Zelenskog i vojnog vrha, nejasno je zašto Ursula von der Leyen i dalje govori o punoj podršci EU za pobjedu protiv Rusije. To više ne zvuči samo previše ambiciozno, nego i okrutno prema onima koji to nerealno očekivanje trebaju platiti svojim životima.

image

Valerij Zalužni

Handout/Afp

Raskol s vojskom Zelenski je diskretno priznao Ursuli von der Leyen tijekom zadnjeg posjeta rekavši kako „postoje poteškoće, kao i različita mišljenja“, te sve češće sam sebe uvlači u kontradikcije: „Vrijeme je prošlo, ljudi su umorni, bez obzira na status, i to je razumljivo. Ali ovo nije zastoj. Naglašavam to ponovo… Mislim kako nemamo pravo čak niti pomisliti na odustajanje, jer što je alternativa?“, govorio je Zelenski. Jedna od jasnih alternativa koje Zelenski i von der Leyen podcjenjuju jest zaustavljanje prolijevanja krvi i razaranja kroz pokretanje dugih mirovnih pregovora. Tu se radi o izboru realnih opcija, a ne o podgrijavanju nerealnih želja, što se plaća ljudskim patnjama.

Nejasno je da li između Zelenskog i Zalužnog, odnosno između civilnih i vojnih vlasti Ukrajine, postoje i neki drugi nesporazumi osim suprotne ocjene stanja na fronti. Zelenski je, istina, prinuđen priznati da je situacija teška, ali istodobno inzistira kako se ne radi o zastoju, a pri tome provodi akciju smjenjivanja jednog od najvažnijih zamjenika generala Zalužnog – generala Viktora Khorenka, zapovjednika specijalnih snaga koji se istakao organizacijom više uspješnih napada iza neprijateljskih linija, uključujući uništavanje dijelova ruske flote i infrastrukture na Crnom Moru. U Ukrajini su posebno slavljene sabotaže u organizaciji Khoerenka na ruskom teritoriju, kao i više uspješnih dalekometnih napada projektilima. U subotu je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov informirao javnost da je naložio micanje Khorenka, ali je odbio obrazložiti razloge. Zalužni je pak pretekao već pokrenutu proceduru uklanjanja s dužnosti važnog suradnika, tako što je ga je sâm smijenio, a što je dodatno razljutilo Kijev. Odnosi između Zelenskog i vrha ukrajinskih oružanih snaga napeti su od smjene više visokih časnika, pretežito zapovjednika bojni, koje je Kijev smjenjivao tijekom ljeta.

Odnosi Zelenskog s ukrajinskim vojnim vrhom počinju zabrinjavati glavne saveznike, Sjedinjene Države.

„Američki vojni časnici koji su radili s generalom Khorenkom bili su iznenađeni viješću o njegovom svrgavanju i opisali su blizak i učinkovit radni odnos s njim. Prema Ustavu Ukrajine, predsjednik je ovlašten imenovati i razrješavati čelnika specijalnih snaga, iako je položaj izravno podređen vrhovnom zapovjedniku vojske. Činilo se da je otpuštanje potkopalo autoritet generala Zalužnog. Komentatori, uključujući člana ukrajinskog parlamenta, rekli su da se otpuštanje generala Khorenka do sada čini najznačajnijim i potencijalno razornim političkim miješanjem u vojno procesuiranje rata. ‘Otpuštanje izgleda kao političko uplitanje u oružane snage i njihova borbena djelovanja‘, rekla je u intervjuu članica, Solomiya Bobrovska, koja služi u parlamentarnom odboru za obranu i obavještajne poslove. Gospođa Bobrovska pripada oporbenoj političkoj stranci Holos. ‘Ovo je velika pogreška i bit će posljedica‘, rekla je u intervjuu. Sugerirala je da bi zapravo predsjednički ured otpustio uspješnog generala koji bi pomogao Rusima“, piše New York Times.

Sve ovo ukazuje kako će Kijev teško iznova organizirati ofenzivu širokih razmjera protiv Rusije, a nema informacija koje govore da bi se aktivnosti ruske armije mogle raspasti same od sebe.

Inače, o uspješnoj integraciji jeftinih dronova u operacije ruske vojske nije pisao samo general Zalužni u The Economistu, nego je tome značajni prostor posvetio niz uglednih medija, pa i The Wall Street Journal. Dojam je stoga da je zastoj tj. svojevrsna pat pozicija najbolji opis stanja na 1000 kilometara dugoj bojišnici.

„Jedna od pošasti ukrajinske protuofenzive je eksplodirajuća bespilotna letjelica s prepoznatljivim krilima u obliku slova X koja se razbija u mete brzinom većom od 100 milja na sat. Posljednjih mjeseci, ruski dron Zala Lancet više je puta pogodio i onesposobio ukrajinska oklopna vozila isporučena sa Zapada koja su se trebala probiti kroz ruske linije i preokrenuti rat odlučno u korist Ukrajine, prema ukrajinskim vojnicima i dužnosnicima, kao i videosnimkama objavljenim na ruskim društvenim mrežama medijima. U četvrtak su SAD sankcionirale proizvođača Lanceta, Zalu Aero… Britanske vojne obavještajne vlasti izjavile su u srijedu da Lancet predstavlja ‘konačnu promjenu‘ u načinu na koji Rusija koristi bespilotne letjelice. Zala Aero rekla je ruskim medijima u srpnju da je povećala domet vozila s otprilike 25 milja na 40 milja. U ponedjeljak su poručili da pripremaju masovnu proizvodnju nove eksplozivne bespilotne letjelice nazvane Izdeliye-54 ili Italmas. Novi dron može prijeći oko 124 milje i ima povećanu bojevu glavu. Ukrajina nema domaći ekvivalent Lancetu koji se proizvodi u značajnoj mjeri. SAD je Kijevu poslao bespilotnu letjelicu Switchblade, koju je proizveo AeroVironment sa sjedištem u Arlingtonu, Va. i ima općenito sličan profil kao Lancet, ali se ne koristi u velikom broju“, objašnjava WSJ.

image

Uporedba ruskih i ukrajinskih dronova

Usporedba eksplozivnih dronova kakve koristi Rusija odnosno Ukrajina koji su se pokazali izuzetno važnim u vojnim operacijama

Trenutačno je za sukob u Ukrajini presudno što će odlučiti Sjedinjene Države. Očigledno se realizirala glavna paranoja Zelenskog da će otvaranje novog sukoba na Srednjem Istoku promijeniti fokus najveće vojne sile svijeta, a jasno je da je vojna pomoć EU anemična. Bez rasta vojne podrške Sjedinjenih Država, nakon što je Rusija stekla premoć u dronovima, Ukrajina bi mogla biti osuđena na zadržavanje pozicija. Narativ prema kojem ovakve teze pomažu agresorskom režimu Vladimira Putina cinično zanemaruje što je to vojna realnost te podcjenjuju gomilanje ljudskih žrtava, kojih je u dosadašnjem tijeku sukoba zabilježeno 500.000.

Situacija se komplicira i kad se govori o nastavku financiranja rata u Ukrajini. Njemačka je 10. listopada obećala sitnih 1,1 milijardi dolara, što je visok iznos ali zapravo samo kap u moru ukrajinski potreba. Nema članice EU koja je naročito entuzijastična oko povećavanja rashoda. A Sjedinjene Države su do sada na rat u Ukrajini potrošili 75 milijardi dolara, s time da sada Biden traži autorizaciju za još 105 milijardi, od čega bi 61,4 milijardi trebalo završiti u Ukrajini. U ovom trenutku legislativni proces koji bi trebao autorizirati nove ogromne troškove rata u Ukrajini ne čini se kao nešto s čine bi Kijev trebao brzo računati, pogotovo ne uz republikansku većinu u Kongresu.

Uostalom, samo nekoliko tjedana od početka obračuna u Gazi, postalo je jasno ako zapadna alijansa više neće nuditi bezrezervnu političku podršku Kijevu jer je postalo jasno kako je otvoreno previše neuralgičnih točaka u sve žešćem globalnom geopolitičkom sukobu. Sada više nije dilema treba li puštati Ukrajince da ginu za svoju slobodu bez obzira na to kakve su im zapravo realne šanse, nego hoće doći do neke eskalacije gdje će pogibati najhrabriji sinovi liberalnih demokracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:07