'KRALJ' ZIMBABVEA

RASKOŠNA ZABAVA ZA 91. ROĐENDAN Milijun dolara za Mugabeovu rođendansku proslavu

 AFP PHOTO / ALEXANDER JOE / AFP PHOTO / ALEXANDER JOE

VIKTORIJINI SLAPOVI Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe proslavio je svoj 91. rođendan na raskošnoj zabavi pored Viktorijinih slapova u subotu, a veliki broj građana te zemlje ponovno se upitao kada će on otići s dužnosti i tko će ga naslijediti.

Tisuće pristaša Mugabea sjedilo je pod velikim bijelim šatorima tijekom rođendanske proslave za koju je potrošen milijun dolara, a koju je organizirala njegova stranka ZANU-PF. Stranka je priopćila da je novac prikupljen iz pojedinačnih donacija kao i donacija tvrtki.

Mugabe je osoba koja izaziva duboku podjelu kako kod kuće tako i u inozemstvu. On je na čelu Zimbabvea još od proglašenja neovisnosti Zimbabvea od britanske kolonijalne vlasti 1980.

Mugabe je jedan od malog broja afričkih čelnika preostalih iz generacije koja se borila protiv bjelačke dominacije i među kojima je bio i pokojni Nelson Mandela. Za razliku od Mandele, koji je odslužio jedan predsjednički mandat i zatim se povukao u mirovinu, Mugabe ne pokazuje znakove da se namjerava povući s političke scene.

U intervjuu za državnu televiziju u petak navečer, Mugabe je rekao da on neće izabrati svog nasljednika.

"Ja neću izabrati svog nasljednika, nikada. Ni mene nije nitko izabrao za nasljednika", kazao je. "Nasljednik može doći s bilo koje razine stranke... ta je odluka na narodu."

Mugabe je odbacio medijska izvješća da boluje od karcinoma prostate i tvrdi da je nekoliko puta putovao u Singapur zbog rutinskih medicinskih pregleda te zbog problema s očima.

Na proslavi rođendana nije se činilo da je bolestan i držao je govor više od sat vremena u kojemu je napao zapadne sile zbog nametanja sankcija Zimbabveu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:08