OPASNE NAJAVE

Raskošnu vojnu paradu u Pjongjangu Kim začinio obećanjem: ‘Samo nas probajte uzurpirati...‘

Kim je u ponedjeljak rekao da je nuklearno oružje Sjeverne Koreje ‘simbol nacionalne moći‘...

Parada u Pjongjangu

 AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obećao je ojačati program nuklearnog oružja u govoru na vojnoj paradi u Pjongjangu, izvijestio je državni medij u utorak.

image
Str
image
Str
image
Str

"Nastavit ćemo poduzimati korake za jačanje i razvoj nuklearnih sposobnosti naše zemlje najbržim tempom", rekao je Kim, prema transkriptu koji je objavila Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

image
Str/AFP

KCNA je objavila da je Kim održao govor u ponedjeljak navečer na paradi povodom 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu.

​​​​​Sjeverna Koreja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog naoružanja.

image
Str/AFP

Kim je u ponedjeljak rekao da je nuklearno oružje Sjeverne Koreje "simbol nacionalne moći" i da će zemlja "dalje jačati i razvijati naše nuklearne snage najvećom mogućom brzinom".

image
Str
image
Str
image
Str

Pjongjang je ove godine proveo više testiranja oružja, uključujući ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete punog dometa prvi put od 2017. godine.

image
Str/AFP

Nuklearni napad?

Iako je primarna uloga nuklearnog oružja zemlje bila odvraćanje, ono "ne može biti vezano samo za jednu misiju", rekao je Kim u svom obraćanju.

image
Str/AFP

"Ako bilo koja sila pokuša uzurpirati temeljne interese naše zemlje, naše nuklearne snage neće imati drugog izbora nego neočekivano izvršiti svoju drugu misiju", rekao je.

image
Jung Yeon-je

KCNA je objavila da je u paradi bilo najsofisticiranije oružje Sjeverne Koreje, uključujući Hwasong-17 koji je navodno uspješno testiran 24. ožujka.

image
Str/AFP

Promatrači pomno prate ovakve događaje u potrazi za tragovima o najnovijem razvoju oružja u Sjevernoj Koreji.

image
Str
image
Str/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 03:02