MAĐAR SZIJJARTO

Raskrinkan ministar: Tvrdio da rješava krizu u Bjelorusiji, a ustvari odmarao na jahti na Jadranu

Mađarski portal piše da je Szijarto s obitelji snimljen na jahti oko 25 kilometara južno od Biograda na moru, ispod kornatskih otoka
Peter Szijjarto
 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na svojoj je Facebook stranici u zadnja 24 sata objavio dvije fotografije sebe u uredu s telefonom, u odijelu, uz opis da ga i dalje brine situacija u Bjelorusiji. Jučer je napisao da je o tom problemu razgovarao s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove Josepom Borrellom te Heikom Maasom, njemačkim ministrom vanjskih poslova.

'Nadamo se da ćemo u što kraćem roku pronaći rješenja na temelju dijaloga i održavati ujedinjeni položaj Europske unije. U svakom slučaju, pitanje će biti na dnevnom redu na sljedećoj sjednici ministara vanjskih poslova, 27. i 28. kolovoza u Berlinu', napisao je Szijjarto na Facebooku.

Na tim je fotografijama Szijjarto djelovao zabrinuto i udubljeno u problem, no on je istog dana kada je objavljena prva od tih fotografija, snimljen na luksuznoj jahti u Hrvatskoj.

Mađarski portal Atlatszo objavio je jučer fotografiju Szijjarta na luksuznoj jahti Lady MRD u vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara, Laszla Szijja. Taj portal piše da je Szijarto s obitelji snimljen na jahti oko 25 kilometara južno od Biograda na moru, ispod kornatskih otoka.

Tu je jahtu više puta koristio i Viktor Orban kada bi stigao na hrvatsku obalu. Ta je jahta od 8. do 11. kolovoza bila usidrena u šibenskoj luci. Tada ju je koristio Lorinc Meszaros, inače blizak Orbanu, a 12. kolovoza je ta jahta otplovila u blizinu splitske zračne luke, gdje ju je najvjerojatnije preuzeo Szijjarto.

On se s obitelji uputio na Vis, a zatim i na Kornate, piše Atlatszo i dodaje da je u nedjelju s otoka Žut opet krenuo prema Splitu.

Portal Atlatszo piše da se Szijjarto iznenadio pojavom gumenjaka na kojem su bili fotografi pa je trajalo između 5 i 10 minuta prije nego što su njegovi članovi posade došli saznati o kome se radi i u koje svrhe su brod fotografirali.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban početkom srpnja je Mađarima poručio da više ljetuju na jezeru Balaton, a manje na Jadranu, kako bi se epidemija koronavirusa držala pod kontrolom. Njegov ga ministar ipak nije poslušao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:17