AFERA BLACK SPIDER

RASKRINKAN PRINC CHARLES Puna istina o 27 tajnih pisama kojima je bombardirao Tonyja Blaira iako se politikom ne bi smio baviti

 AFP PHOTO / BEN STANSALL

LONDON - Privatna pisma Princa od Walesa ministrima laburističke vlade od prije deset godina objavljena su nakon duge pravne bitke predvođene uglednim listom The Guardianom. Čak 27 pisama princa Charlesa poslana u sedam institucija britanske vlade, koje sadrže razne teme od dominacije supermarketa preko ubijanja jazavaca do biljne medicine, nastala su u periodu od rujna 2004. do travnja 2005. godine. Iako je britanska vlada stavila veto na njihovu objavu, ta je odluka proglašena nelegalnom, a u ožujku ove godine potvrdio ju je i britanski Vrhovni sud.

Princ Charles u pismima, između ostalog, izražava zabrinutost za britanske vojnike koji 'rade vrlo zahtjevan posao bez potrebnih resursa'.

U jednom od pisama premijeru, iz rujna 2004., Charles izražava zabrinutost što britanska vojka nema mogućnost brze akcije zbog 'lošeg stanja Lynx letjelica u visokim temperaturama'.

- Bojim se kako je to samo jedan od primjera gdje naše oružane snage odrađuju ekstremno zahtjevan posao (pogotovo u Iraku) bez adekvatnih resursa - napisao je princ Charles.

Tadašnji je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Tony Blair odgovorio nakon mjesec dana navodeći kako je prinčevo pismo 'konstruktivno i tjera na razmišljanje' te da su s ograničenjima Lynx helikoptera upoznati i u ministarstvu obrane.

Kasnije, u veljači 2005. godine, Charles je ponovo pisao Blairu tvrdeći kako je 'dominantna pozicija' trgovaca 'jedan od najvećih problema koji pogađaju britanske seljake i lanac opskrbe hranom'.

- Na problematiku da trgovci 'drže polugu' nad dobavljačima, koju vi spominjete, sam više puta također upozorio. Svjestan sam da su se stvari, nakon kratkog perioda poboljšanja, ponovo pogoršale. Kao što vjerojatno znate, i to je glavni razlog zašto sam odgađao dogovor, Ured za trgovinu je u utorak objavilo svoje izvješće o tome - naveo je u odgovoru Blair.

U istom je pismu princ upozorio i na sve veći broj slučajeva tuberkuloze među stokom koje opisuje kao 'najhitniji problem' uzrokovan 'širenjem populacije jazavaca'.

- Apeliram vas da ponovno razmotrite uvođenje smanjenja broja jazavaca na mjestima gdje je potrebno. Osobno ne mogu razumjeti kako 'jazavački lobi' uopće ne vodi računa o klanju tisuće grla skupe stoke, a opet prigovaraju na odstrel jazavaca kojih je već preveliki broj. Za mene je to intelektualna nečasnost - pisao je Charles.

Princa od Walesa pogodilo je i što neke direktive EU brane korištenje tradicionalnih biljnih lijekova te je predložio 'detaljnije izvješće' od strane svojih savjetnika.

Blair je u odgovoru zahvalio princu na 'kontaktima (...) koji su bili konstruktivni' te da je 'apsolutno u pravu' oko implementacije planova.

U pismu iz 2005. tadašnjoj ministrici kulture Tessi Jowell, Charles je zatražio 'malo više maštovite fleksibilnosti' u stvaranju pravila koja će pomoći konzervacijskim naporima očuvanja povijesnih antarktičkih kolibama.

Konzervativni zastupnik u parlamentu Michael Eliss je za BBC izjavio kako princ ima 'pravo konzultirati, savjetovati i upozoriti' te da je iznosio 'blage prijedloge'.

- Apsolutno je u redu da princ skrene pozornost vlade na probleme koji ga muče. Ukazao je na velike nedostatke oružanih snaga, pogotovo u ono vrijeme u Iraku, gdje su helikopteri bili nepouzdani i manjalo ih je - objasnio je pukovnik Richard Kemp, bivši zapovjednik britanskih snaga u Afganistanu.

Gram Smith, izvršni ravnatelj protumonarhističke skupine Republic, istaknuo je kako se princ 'miješa' u državne stvari. Tvrdi kako je vlada htjela zadržati pisma tajnima 'kako bi se u javnosti ostavio dojam da je princ nepristran'.

- Činjenica da članovi kraljevske obitelji pokušavaju utjecati na političare nije prihvatljiva u demokratskom društvu - naglasio je Smith.

Catherine Mayer, koja je napisala Charlesovu biografiju, upozorava kako je princ na nekim područjima pokušao direktno utjecati na politiku, što ne bi trebao raditi.

- Najtužnija stvar od svega jest da je princ Charles znao da će pisma biti objavljena, vjerojatno bi ih drugačije sročio - izjavila je bivša ministrica okoliša Margaret Beckett.

Guardianov izvršni urednik Alan Rusbridger objasnio je kako su se za objavu pisama borili zbog transparentnosti.

- Vjerujemo, a s nama se očito slažu i najviši britanski suci, da bi kraljevska obitelj trebala djelovati na razini transparentnosti kao i svi koji imaju potrebu utjecati na javni život - kazao je Rusbridger.

Clarence House, kraljevska rezidencija u Londonu, u službenom je priopćenju objavila kako je princ pokušao upozoriti na kritične probleme.

- Više od 600 sastanaka godišnje princu Charlesu daje jedinstvenu perspektivu o problemima Britanaca. Ponekad savjetuje svojim iskustvom ili, kao što se vidi, izražava svoju zabrinutost i daje savjete ministrima svih vlada - zaključili su u Clarence Houseu.

Inače, cijeli slučaj kontroverzne korespondencije u Britaniji je prozvan aferom 'Black spider'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:36