RAZGOVOR U NJEMAČKOJ

RASKRINKAN TAJNI SASTANAK TRUMPA I PUTINA! Susret koji je Bijela kuća zatajila svima: 'Razgovarali su sat vremena, o tome nema službenih zabilješki'

 Carlos Barria / REUTERS

Na nedavnom summitu skupine G20 u Hamburgu američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se dvaput, objavio je u utorak ugledni Washington Post. Dosad se mislilo da su se na marginama spomenutog summita sastali samo jednom, o čemu su mediji već opširno izvještavali, no drugi susret, o kojemu dosad nije izašla nijedna službena informacija, održao se usred svečane večere s liderima svih zemalja sudionica.

Kako je pojasnio jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije, koji je želio ostati neimenovan, Trump se u jednom trenutku ustao sa svog stolca i odšetao do Putina, pored kojega je jedan stolac bio prazan te je sjeo na njega.

Trump je bio sam, a uz Putina je bio njegov prevoditelj.

O čemu su točno razgovarali zasad nema informacija, ali Washington Post navodi da je druženje o kojemu javnost službeno nitko nije izvijestio potrajalo sat vremena.

Kao što je poznato, dvojica lidera su tijekom svog službenog susreta razmijenili mišljenje o brojnim temama, pa i o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore s ciljem da dovedu upravo Trumpa do pobjede. Taj je sastanak održan nekoliko sati prije svečane večere i novog susreta i trajao je više od dva sata.

Prvi je o novom sastanku, koji je Bijela kuća zatajila javnosti, izvijestio Ian Bremmer, predsjednik Eurasia Groupa, koji je pretplatnicima svog newslettera napisao da je informacije o susretu dobio od dvije osobe koje su prisustvovale svečanoj večeri, organiziranoj isključivo za državne čelnike i njihove supružnike, a u pratnji su mogli imati i prevoditelja.

Ti sudionici večere Bremmeru su opisali kako su bili zaprepašteni i zbunjeni prizorom koji im se odvijao pred očima. Ipak, nisu bili dovoljno blizu Trumpa i Putina da bi mogli načuti o čemu konkretno razgovaraju.

Naveli su da je Trump na večeru sa sobom doveo samo prevoditelja s japanskog, s obzirom da je prema protokolu sjedio uz japanskog premijera Shinza Abea. Stoga je i odšetao do Putina sam, a prijevod je obavljao isključivo Putinov čovjek.

Visoki dužnosnik jedne europske države čiji je čelnik bio na svečanoj večeri za Washington Post kaže kako nije neuobičajeno da se u ovakvim prigodama pojedini lideri povuku sa strane kako bi razgovarali u četiri oka, ali priznao je da su Trump i Putin ipak nešto drugačiji slučaj.

New York Times piše kako o ovom razgovoru s američke strane nije sastavljena baš nikakva službena zabilješka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:28