MULJATORICA

RASKRINKANA NAKON 30 GODINA LAŽI Ugledna zastupnica Bundestaga falsificirala cijeli svoj CV

 AG Gymnasium Melle / cc

Socijaldemokratska zastupnica u Bundestagu Petra Hinz podnijela je u srijedu ostavku nakon što je otkriveno da je lažirala velike dijelove svog životopisa, uključujući i navode o završenoj maturi i diplomi pravnog fakulteta.

- Mi smo svi šokirani činjenicom da nam je Petra Hinz trideset godina davala lažne informacije - rekao je Thomas Kutschaty, ministar pravosuđa savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije i predsjednik ogranka SPD-a za Essen, izbornu jedinicu Petre Hinz.

I zastupnički klub Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu, kojem je Hinz pripadala od 2005., izrazio je šok otkrićem ove afere.

- Nadamo da će Petra Hinz učiniti sve kako bi nanijela što manje političke štete svojim kolegama i kolegicama u Bundestagu, stranci, ali i sebi - priopćeno je iz socijaldemokratskog zastupničkog kluba.

SPD je stranka koja je proizišla iz radničkog pokreta i visokoškolsko obrazovanje, kako se danas u više navrata moglo čuti iz redova parlamentarnog zastupničkog kluba SPD-a, nikada nije bio uvjet za karijeru u stranci, ali zato 'vjerodostojnost i povjerenje' jesu.

Mediji saznaju kako je do otkrića afere došlo nakon jednog anonimnog pisma u kojem se otkriva činjenica da se Hinz lažno predstavlja. Pismo navodno potječe od jedne bivše djelatnice njezinog parlamentarnog ureda. Prema istim navodima Hinz je bila na lošem glasu kao poslodavka, a govori se i o "atmosferi mobinga" u njezinom parlamentarnom uredu.

Odvjetnici Petre Hinz objasnili su kako je njihova štićenica sredinom devedesetih pokušala u večernjoj školi nadoknaditi maturu 'kako bi barem jedan dio životopisa učinila istinitim' ali da to zbog 'previše obveza' nije uspjela.

Oni su isto tako istaknuli da Hinz nikada nije pružala odvjetničke usluge. Hinz unatoč lažnim navodima u životopisu i polaganju mandata ima pravo na prijelaznu naknadu kao i zastupničku mirovinu.

Aktualna zastupnička plaća iznosi 9.027 eura čemu treba pridodati i paušal za troškove u iznosu od 4.267 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2021 10:57