KORUPCIJA

RASKRINKANA PRAONICA NOVCA OD DVIJE MILIJARDE EURA Kako je despotski režim energetske sile u usponu kupovao moćne europske političare

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev i njegova žena, potpredsjednica Meriban Alijeva
 REUTERS

Vladajuća elita Azerbajdžana upravljala je crnim fondom vrijednim 2,3 milijarde eura, kojim je isplaćivala europske političare i obasipala ih luksuznim darovima, zaključak je istrage koju je provela skupina europskih medija.

Kroz četiri fonda, dva u Velikoj Britaniji i dva u Škotskoj, predsjednik Ilham Alijev i azerbajdžanski dužnosnici navodno su plaćali političare, kupovali im svilene tepihe, električne uređaje, kavijar i druge poklone, a zauzvrat su očekivali potporu Azerbajdžanu, objavila je udruga Projekt za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Prema pisanju OCCRP-a, izvor novca može se povezati s predsjednikom Alijevim, a sredstva su završila u rukama političara i poslovnjaka u brojnim državama, uključujući Njemačku, Francusku, Tursku, Iran i Kazahstan.

Dokumenti s financijskim transakcijama fondova dostavljeni su danskim novinama Berlingske, koje su potom s OCCRP-om započele istragu diljem Europe kako bi otkrili u čijim je sve rukama završio novac. Aferu su nazvali 'Azerbajdžanska praonica novca' (Azerbaijani Laundromat).

Osnivači fondova iskoristili su labavi financijski nadzor u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi otvorili račune preko fiktivnih i povezanih tvrtki u nastojanju da prikriju izvore novca.

Istraga je otkrila i kako su iznose isplaćivali preko računa u estonskoj podružnici Danske banke, koja je 'zažmirila' na transakcije koje su trebale biti detaljnije provjerene i prijavljene. Preko računa sva četiri fonda u Danske banci, prošle su milijarde bez da je itko istraživao njihovu legalnost.

Novci su isplaćivani drugim tajnovitim tvrtkama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj. Dokumenti s transakcijama otkrivaju kako su milijuni dolara završili na računima prodavača luksuznih automobila, nogometnih klubova, elitnih putničkih agencija i bolnica - vjerojatno kako bi platili darove.

Dok su fondovi bili aktivni - između 2012. i 2014. godine - azerbajdžanske vlasti su zatvorile 90 aktivista za ljudska prava, opozicijske političare i novinare pod politički motiviranim optužbama. U isto vrijeme, najmanje tri europska političara su dobivala novce iz 'Azerbajdžanske praonice', te su mobilizirali međunarodne organizacije, poput UNESCO-a i parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja je odbila izvještaj o stanju ljudskih prava u Azerbajdžanu.

Predsjednik Alijev zanijekao je bilo kakvu povezanost s fondovima.

- Pokušaji povezivanja predsjednika i njegove obitelji su deplasirani, zlobni i provokativni, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

U istom priopćenju, Ured predsjednika optužio je milijardera Georgea Sorosa, čiji institut Otvoreno društvo financira OCCRP, da je 'prevarant' i 'lažnjak', te je zahtijevao istragu nalaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:39