POLITIČKA KRIZA

Raspada se slovačka vlada: Zbog glavinjanja s koronamjerama ministri odlaze jedan za drugim

Koalicija četiri stranke na čelu s konzervativnim premijerom mjesecima se svađa oko prave strategije za zaustavljanje koronavirusa
Igor Matovič, premijer Slovačke
 Joe Klamar/AFP

Slovačka ministrica pravosuđa Maria Kolikova u utorak je podnijela ostavku i ona je već četvrta koja je napustila vladu u zadnjih nekoliko dana dok svađe oko pandemijske politike ne prestaju i mogle bi srušiti cijelu koaliciju.

Koalicija četiri stranke na čelu s konzervativnim premijerom Igorom Matovičem mjesecima se svađa oko prave strategije za zaustavljanje širenja koronavirusa.

Ministar zdravstva Marek Krajci, iz Matovičeve Stranke običnih ljudi (OLANO), među prvima je pokrenuo val ostavki, odstupivši s dužnosti kao simbolična figura kaotične pandemijske politike u petak. Nakon njega ostavku je podnio desničarski ministar rada.

Ministar gospodarstva Richard Sulik, glavni Matovičev rival u koaliciji, podnio je ostavku nedugo prije Kolikove u utorak.

Kolikova, bivša odvjetnica i članica najmanje stranke u vladajućoj koaliciji Za ljude, izjavila je kao i Sulik da više ne može ostati u zajedničkoj vladi s Matovičem.

Dva manja koalicijska partnera optužuju Matoviča da je sam sebi najvažniji i okrivljuju ga zbog toga što Slovačka ima više smrti povezanih s covidom-19 u odnosu na broj stanovnika od ijedne druge zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 18:08