StoryEditor
IMALA SVE SIMPTOME

'RASPADAM SE, KAŠLJEM, IMAM TEMPERATURU...' Ovaj slučaj umirovljene liječnice najbolje govori kako u Americi tretiraju borbu protiv koronavirusa

 
 Facebook Claudia Bahorik

'Otkrij, testiraj i liječi' mantra je svih svjetskih zdravstvenih tijela u borbi protiv koronavirusa Covid-19. No brojni slučajevi su pokazali da je to model koji SAD nisu uspjele uspostaviti.

'Još sam bolesna, ništa se nije popravilo. Kašljem, imam temperaturu i boli me lijevo plućno krilo. Ponekad su piskanje i zvuk u plućima bili tako glasni da su me probudili tijekom noći. Nema sumnje da imam sve simptome', ispričala je 69-godišnja Claudia Bahorik iz Pennsylvanije. Kako je umirovljena liječnica, i sama je istraživala o koronavirusu.

Ipak, u klinikama, bolnicama, pa čak ni u uredu senatora nije mogla doznati ima li koronavirus. Sve je počelo u posljednjem tjednu veljače. Dr. Bahorik je nedavno bila na putovanju u New Yorku s nećakinjom, a nedugo nakon toga je počela kašljati i dobila temperaturu. Činilo se da bolest prolazi pa je normalno nastavila sa životom. Obavila je svoju porotničku dužnost, otišla na pogreb prijatelju i putovala u Washington radi jednog liječničkog pregleda.

Nije sigurna gdje i kada se zarazila, no početkom ožujka se počela osjećati jako loše.

'Do 9. ožujka sam već tako jako kašljala i jedva sam mogla hodati. Tad sam već zbilja sumnjala na koronavirus', priča dr. Bahorik i dodaje kako je tu počela njezina borba za testiranje. Sve je dokumentirala, a njezinu priču prenosi BBC.

9. ožujak

Claudia Bahorik je 9. ožujka posjetila svog obiteljskog liječnika koji se složio da bi se trebala testirati na koronavirus. Protokol je zahtijevao da se prvo testira na gripu, virus RSV, napravi rendgen pluća i neke laboratorijske nalaze, kako bi se isključile druge mogućnosti bolesti. To je učinila i otišla kući čekati rezultate.

10. ožujak

Liječnik je Claudiu informirao o tome da su isključene mogućnosti drugih bolesti, no nije dobila odobrenje za testiranje na koronavirus. Nije ispunila kriterije, a to su kontakt s nekime tko je bio pozitivan na koronavirus ili putovanje u zemlju virokog rizika.

Frustrirana i još više bolesna, dr. Bahorik je nazvala Ministarstvo zdravstva. Unatoč očitim simptomima, a uzimajući u obzir i njezinu dob i ranije upale pluća, ni oni nisu bili od pomoći.

Medicinska sestra joj je sugerirala da razgovara sa svojim kongresnikom. Nazvala je ured senatora Boba Caseya.

15. ožujak

Nakon nekoliko groznih dana bolesti, dr. Bahorik je čula za osam mjesta na kojima je moguće testirati se u susjednom okrugu Leigh Valley. Otišla se testirati, no još jednom su ju odbili jer nije prethodno putovala u neku rizičnu zemlju ili bila u kontaktu s nekim kome je bolest potvrđena.

Nakon toga je kontaktirala vojnu bolnicu, gdje su joj rekli da nemaju opremu za testiranje na koronavirus. Kašalj i bol u prsima su se pogoršali.

17. ožujak

Claudia Bahorik je opet nazvala obiteljskog liječnika, koji joj je rekao da ode na hitnu pomoć. Tamo su ju opet testirali na gripu i RSV virus te učinili rendgen pluća, koji je sada pokazao upalu lijevog plućnog krila.

Tada su joj napokon napravili briseve i testirali ju na koronavirus. Poslana je kući uz antibiotike, a rekli su joj da će rezultate testa dobiti za tri do pet dana.

23. ožujak

Nakon što je nazvala bolnicu, rekli su joj da sada mora na rezultate testa čekati čak deset dana jer su uzorci poslani u laboratorij koji je pretrpan. Antibiotici joj nisu pomogli, i dalje je imala simptome bolesti i osjećala se loše.

'Govorili su mi da u mom okrugu ima tako malo zaraženih, ali nikoga nisu testirali. Osjećam da sam učinila sve što sam mogla, no sustav me iznevjerio. Imam osjećaj da ja jedina vičem da je potrebno otvoriti oči i učiniti nešto', ispričala je dr. Bahorik.

Shvatila je da joj testiranje neće pomoći, no ako ima koronavirus, mora obavijestiti sve s kojima je bila u kontaktu. Sjetila se obavljanja porotničke dužnosti i pogreba na kojem je bila.

'Tamo je bilo 50-75 ljudi. Puno ih je moje dobi, a na pogrebu sam zagrlila mnogo njih. Ako sam već tada imala virus, mogla sam u samo ta dva dana zaraziti 150 osoba. Puno mojih prijatelja želi znati rezultate testa', ispričala je i dodala da još uvijek ništa nije učinjeno kako bi se otkrilo gdje se mogla zaraziti, niti se izoliralo one s kojima je bila u kontaktu.

Niti jedna od bolnica i ustanova u kojima je bila nije željela govoriti o njezinom slučaju, piše BBC i dodaje da su jedino iz Ministarstva zdravstva Pennsylvanije odgovorili.

'Slijedili smo jasne kriterije i upute koje su nam dane. Sada više nije nužno da je osoba bila izložena nekome kod koga je bolest potvrđena, ili da je osoba putovala, no i dalje imamo prioritete: prvo se testiraju pacijenti u bolnicama, zatim jako bolesni pacijenti, i zdravstveni radnici', rekla je doktorica Rachel Levine.

Država New York, koja graniči s Pennsylvanijom, postala je epicentar zaraze u SAD-u s više od 30.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Guverner Andrew Cuomo kaže da je tamo izvršeno više testiranja nego bilo gdje drugdje.

Dr. Levine priznaje da je sada prekasno za pristup koji je od samog početka imala Južna Koreja, koja je testirala sve, čak i one koji nisu pokazivali simptome bolesti.

'To je učinjeno u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu. No u SAD-u nismo to mogli učiniti, a sada je već prekasno jer smo u kasnijoj fazi pandemije', dodala je.

Bijela kuća svakodnevno govori o dostupnosti testiranja i nenadmašnoj sposobnosti te zemlje da svede utjecaj virusa na minimum, no upravo je testiranje bio presudan element kontrole širenja virusa u drugim zemljama za koje se smatra da su u tome uspješne.

Priča Claudie Bahorik pokazuje kako je brojnim Amerikancima teško doći do testa na koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 05:33