NISU DUGO IZDRŽALI

Raspašoj u srcu Europe, zemljom drmaju mutni tipovi i Putinovi fanovi: ‘Isus je kralj države!‘

U novoj slovačkoj vladi sjede osobe kontroverznih biografija, koje uključuju razne optužbe i ekstremni nacionalizam

Nova slovačka vlada Roberta Fica

 Tomas Benedikovic/Afp

Novi slovački premijer Robert Fico predstavio je u utorak program oporezivanja i potrošnje koji ide na odobrenje parlamentu, na početku četverogodišnjeg mandata svoje vlade. Pritom su umirovljenici, vlasnici hipoteka i skupine s niskim primanjima ciljana meta dodatnih količina javnog novca.

Ipak, imenovanja u vladi ukazuju na to da vladajuća koalicija ima bitno drugačiji politički program, koji osim potpunog okretanja leđa Ukrajini uključuje i zaštitu ključnih saveznika od opasnosti koje vrebaju iz pravosudnih krugova i otvoreno bacanje rukavice u lice liberalnoj demokraciji.

U njegov su kabinet tako ušli političari koji su ranije optuživani za zločine, uključujući samog Fica i bivšeg ministra unutarnjih poslova Roberta Kaliňáka, koji sada vodi resor obrane. Prethodno je optužen i zamjenik ministra pravosuđa Pavol Gašpar. Slučajevi protiv sve trojice kasnije su odbačeni. No, otac Pavola Gašpara, parlamentarni zastupnik Ficoove stranke Smer Tibor Gašpar, i dalje se nalazi pod optužbom kao navodni šef kriminalne skupine koja je djelovala unutar policije, kao i guverner središnje banke Peter Kažimir, bivši ministar financija kojeg je imenovao Smer.

"Čini se da su neka od ovih novih imenovanja u državnu upravu motivirana političkom osvetom, kako bi se osiguralo da se više nikada ne dogodi da njihovi ljudi budu osuđeni", navodi Grigorij Mesežnikov, politolog i suosnivač Instituta za javne poslove u Bratislavi.

image

Nova slovačka vlada Roberta Fica

Tomas Benedikovic/Afp

U međuvremenu, slovački sudovi nastavljaju procese u devet opsežnih slučajeva organiziranog kriminala proizašlih iz Smerovog turbulentnog mandata od 2016. do 2020. godine, u koje su uključena najmanje četiri oligarha za koje se tvrdi da su profitirali od državnih ugovora - tu su bivši policijski čelnici i visoki vojni obavještajni časnici te zastupnici sve tri stranke u novoj vladi. Fico je prošlog mjeseca po četvrti put postao premijer zemlje nakon pobjede na izborima 30. rujna sa svojom strankom Smer (Smjer), uz obećanja u kampanji da će prekinuti vojnu potporu Ukrajini i uhvatiti se u koštac s ilegalnom migracijom.

‘Smer uopće nije stranka, nego poslovni projekt oligarha‘

Fico je bio prisiljen napustiti dužnost 2018. zbog masovnih prosvjeda nakon ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. U mandatu iduće vlade sudovi su osudili više od 40 osoba povezanih s koalicijom Roberta Fica, uglavnom zbog zloporabe položaja i korupcije, što je uključivalo suce, visoke policijske i obavještajne službenike, poduzetnike, odvjetnike i javne službenike.

No, za malu skupinu oligarha, osoba za koje se vjeruje da su iza scene financirali i vodili Smer, suđenja su još uvijek u tijeku, dok se Fico u međuvremenu vratio na vlast. Među njima je Jozef Brhel, bogati poduzetnik koji je bio zamjenik ministra gospodarstva tijekom prokremaljske vlade premijera Vladimíra Mečiara 90-ih godina. Brhel je u ožujku optužen za podmićivanje. Tu je i Norbert Bödör, bivši hrvač svjetske klase povezan sa slovačkom zaštitarskom tvrtkom Bonul. Bödör je, inače, optužen za korupciju i utjecaj na policijske istrage.

Bödörov odvjetnički tim u jednom je trenutku uključivao i sadašnjeg ministra obrane Kaliňáka. Bödörov otac Miroslav, koji je preminuo u rujnu, bio je šogor optuženog zastupnika Smera Gašpara, šefa slovačke nacionalne policije s najdužim stažom.

"Smer nije socijaldemokratska stranka - to uopće nije politička stranka", rekao je za Politico Michal Vašečka, politolog s Instituta za politiku u Bratislavi. "Osnovali su ga 1999. kao poslovni projekt oligarsi zajedno s Robertom Ficom, a jedini razlog je bio jačanje pozicije tih oligarha. I, da skratimo priču, pljačkanja zemlje do kraja". "Dakle, ono što žele učiniti jest vratiti se svom uobičajenom poslu", dodao je Vašečka.

Nakon preuzimanja dužnosti prošlog mjeseca, novi ministar unutarnjih poslova Matúš Šutaj Eštok brzo je suspendirao Branka Kišša, zamjenika šefa policije, zajedno s nekoliko istražitelja koji su otkrili organizirani kriminal koji je cvjetao pod prethodnim vladama koje je vodio Fico. Međutim, lokalni sud presudio je da je smjena Kišša bila nezakonita i 8. studenoga ga vratio na posao. Kišš i ostali suspendirani istražitelji imaju status doušnika, što znači da ne mogu ostati bez posla bez odobrenja Ureda za zaštitu zviždača.

Otac i sin Kuffa

Šutaja Eštoka na njegovu je funkciju predložila socijaldemokratska stranka Hlas (Glas), koja se nakon ubojstva Kuciaka odvojila od Smera 2020. godine, ali je sada dio vladajuće koalicije. "Šutaj Eštok je možda hlasovac, ali je još radikalniji od Smera", kaže Mesežnikov. "On ima radikalan pristup kadrovskim promjenama u nečemu što izgleda kao kampanja osvete". Čelnik oporbe Michal Šimečka, šef liberalne stranke Progresívne Slovensko (Progresivna Slovačka), najavio je da će pokrenuti opoziv Šutaja Eštoka nakon što nova vlada dobije povjerenje u parlamentu.

U međuvremenu, Slovacima koji nisu glasali za Smer, Hlas ili njihovog mlađeg koalicijskog partnera Slovenská národná strana (Slovačka nacionalna stranka, SNS), možda je teško shvatiti zašto ministarstvo okoliša, primjerice, sada vodi zamjenik ministra i kandidat SNS-a Filip Kuffa, koji je predložio smanjenje populacije zaštićenih životinjskih vrsta poput medvjeda selektivnim odstrelom i reduciranje zaštite nacionalnih parkova.

Internetska peticija koju je u listopadu pokrenuo Ondrej Kameniar iz nevladine organizacije My sme les (Mi smo šuma), koju je potpisalo više od 50.000 ljudi, usprotivila se Kuffinom imenovanju kao političaru poznatom po agresivnim izjavama prema zajednici za zaštitu okoliša, kao i za širenje obmana i teorija zavjere. "Slovačka će imati oko 14 milijardi eura do 2030. za smanjenje nacionalnih emisija i zaštitu klime i okoliša", stoji dalje u peticiji. "Ovi resursi moraju se koristiti razumno... što zahtijeva ljude koji mogu razlikovati činjenice od podvala".

Kuffa, zajedno sa svojim ocem Štefanom Kuffom, novim zamjenikom slovačke ministrice kulture, pojavio se na sudu u rujnu kako bi odgovorio na optužbe za prijetnje susjednom farmeru u blizini Michalovca u istočnoj Slovačkoj 2021. godine. "Mediji nas prikazuju kao svađalice i kriminalce", rekao je Filip Kuffa na sudu. "Nikome nisam prijetio. Nema šanse", dodao je. I otac i sin Kuffa su 2020. godine bili izabrani u parlament na listi krajnje desničarske stranke Ľudová strána Naše Slovensko (Narodna stranka Naša Slovačka, ĽSNS). Glavno tužiteljstvo pokušalo je 2017. raspustiti ĽSNS zbog "ekstremističkih političkih stavova i fašističkih tendencija", ali je Vrhovni sud odbio zahtjev.

Isus Krist - kralj Slovačke

Filipov otac Štefan meta je kritika ponovno postao nakon nedavnog bizarnog istupa. Ovaj krajnje desničarski dužnosnik, kako piše The Telegraph, rekao je da bi Isus Krist trebao postati kralj Slovačke. Taj 61-godišnji državni tajnik u ministarstvu kulture u 12-minutnom govoru u bazilici svetog Nikole pozvao je svećenstvo da podrži krunidbu Sina Božjega. "U ime Ministarstva kulture dajemo obećanje, a ja to javno dajem ovdje, da ćemo mi biti ti koji će inicirati, kako bi što prije Krist Kralj bio ustoličen i postao slovački kralj".

Njegove su izjave izazvale trenutačnu negativnu reakciju oporbene zastupnice u Europskom parlamentu Veronike Remišove. "Nikada se prije nije dogodilo da je visokopozicionirani političar propovijedao na svetoj misi i zlorabio crkveno zemljište u svoje političke svrhe", rekla je ona. Ministrica kulture Martina Šimkovičová, također članica proruske ultranacionalističke skupine, nije odmah odgovorila na pitanje stoji li iza izjava svojeg državnog tajnika, kako je pisao EurActiv.

Isus Krist je, inače, proglašen poljskim kraljem 2016. nakon parlamentarnog glasovanja održanog godinu dana nakon što je izabrana desničarska populistička stranka Pravo i pravda (PiS). "Krunidba" nije imala nikakve pravne posljedice, ali su ceremoniji nazočili predsjednik Poljske i drugi zastupnici.

Također, nije Filip Kuffa jedini koji ima nešto protiv medija, već je tu i sam premijer Fico. Slovački novinari i međunarodni promatrači izrazili su zabrinutost nakon što je Fico vodeće medije u zemlji opisao kao neprijateljske i zaprijetio da će im ograničiti pristup. On je ranije ovoga tjedna, kako prenosi The Guardian, izjavio da neki od najvećih medija u zemlji nisu dobrodošli u njegov ured.

Rat protiv kritičkih medija

"Najavio sam akcije protiv neprijateljskih medija - TV Markíza, Denník N, SME i portala Aktuality", rekao je on, ustvrdivši da otvoreno iskazuju mržnju i neprijateljstvo prema Smeru i rado šire te trendove. "Odlučio sam da ćemo provjeriti njihovu dozvolu za ulazak i rad u Vladinom uredu", rekao je premijer, dodavši da će, dok odluka ne bude donesena, oni biti nepoželjni u Vladinom uredu.

Fico je bio premijer od 2006. do 2010. i ponovno između 2012. i 2018., a ostavku je podnio nakon ubojstva novinara Aktualityja Jána Kuciaka i njegove zaručnice. Ubojstva, koja su izazvala golemu političku krizu, stavila su u središte pažnje slobodu medija u regiji.

Zastupnica u Europskom parlamentu Monika Beňová, koja se prošlog mjeseca odrekla svojeg članstva u skupini socijalista i demokrata nakon što je Stranka europskih socijalista odlučila suspendirati Smer zbog udruživanja snaga s desničarskim nacionalističkim SNS-om, navela je na Facebooku sljedeće: "Apsolutno se ne slažem sa stajalištima... o kršenju vladavine prava u Slovačkoj nakon što je nova vlada preuzela dužnost. Naprotiv, načela vladavine prava su srušena u posljednje 3,5 godine (prethodne vlade)".

"Vrlo sam sretan sa svim imenovanjima, ona savršeno odražavaju potrebe društva koje je izabralo ovu vladu, rekao je za Politico zastupnik Erik Kaliňák - sin Roberta Kaliňáka i novi glavni savjetnik vlade. "Ne brine me imidž Slovačke. Mi smo suverena vlada koja će štititi interese Slovačke", dodao je.

Članovi Smera odbili su sve kritike na račun nove Ficove vlade.

Pet kontroverznih osoba u novoj slovačkoj vladi

1. Zamjenik ministra pravosuđa Pavol Gašpar - odvjetnik koji zastupa Norberta Bödöra, slovačkog oligarha bliskog stranci Smer s utjecajem na policiju, nalazi se na video snimci na tajnom okupljanju u lovačkoj kolibi kako pomaže bivšem ministru unutarnjih poslova Robertu Kaliňáku pripremiti odgovore za nadolazeće policijsko ispitivanje. Optužen je 2022. za davanje lažnog iskaza, ali su optužbe odbačene jer su nadzirani razgovori (između odvjetnika i klijenta) bili zaštićeni.

2. Ministrica kulture Martina Šimkovičová - dugogodišnja TV voditeljica otpuštena je 2015. zbog ismijavanja izbjeglica na društvenim mrežama. "Dolaze … pripremite im neki smještaj, puni pansion uz trošenje novca, uljepšajte (svoje) kćeri da im ne budu dosadno ovdje", napisala je. Također je omalovažavala homoseksualce kroz komentar o Paradi ponosa u Bratislavi 2017. godine, rekavši da "lateksom i brnjicama nećete dobiti poštovanje... vaša odvratna djela u javnosti samo će izazvati bijes i negativne emocije".

3. Zamjenik ministra kulture Štefan Kuffa - umiješan je u svađu 2015. sa 79-godišnjom stanovnicom sela Pavľany u istočnoj Slovačkoj, koja se usprotivila da Kuffin sin izgradi vikendicu bez građevinske dozvole i da se teška oprema vozi preko njezina imanja. Gospođa je rekla da je Kuffa nasrnuo na nju, zadavši joj modrice, pa ga je ošamarila. Kuffa je podnio tužbu protiv žene zbog napada na službenu osobu.

4. Zamjenik premijera i ministar zaštite okoliša Tomáš Taraba - bio je vlasnik više tvrtki s Peterom Koščem, neslužbenim savjetnikom više direktora tajne službe SIS od 2006. do 2018. Košč je sada u bijegu s međunarodnom tjeralicom zbog primanja mita. Kao i Kuffa, Taraba je također izabran u parlament 2020. godine na listi radikalne stranke ĽSNS.

5. Zamjenik ministra okoliša Filip Kuffa - optužen je zajedno sa svojim ocem Štefanom zbog upućivanja prijetnji susjedu farmeru Radoslavu Ksiažeku 2021. U srpnju je pokrenuo posebnu sjednicu parlamenta kako bi se razmotrio odstrel zaštićenih smeđih medvjeda u zemlji od strane lovaca, a ne od strane posebnih interventnih timova ministarstva okoliša, čija je misija zaštita sigurnosti ljudi "na najblaži mogući način prema medvjedima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:46