PRIJAVE U TIJEKU

Raspisani predsjednički izbori u Srbiji, oporba: ‘Ako uđemo u drugi krug, pobijedit ćemo Vučića!‘

Oporba vjeruje da im šanse za pobjedurastu ako se u utrci izbore za ulazak u drugi krug i ujedine oko protukandidata

Aleksandar Vučić 

 Adem Altan/AFP

Predsjednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić raspisao je u srijedu predsjedničke izbore za 3. travnja, nakon što su ranije za isti dan raspisani i izvanredni parlamentarni, te izbori za Beograd i dio lokalnih uprava, a oporba vjeruje da bi Aleksandar Vučić mogao izgubiti izbore ne pobijedi li u prvom krugu.

Dačić je naglasio da su to redoviti izbori za predsjednika Republike, a da 12. ožujka u ponoć istječe rok za prijavu listi za parlamentarne izbore i kandidata za predsjedničke izbore.

Predsjednički izbori se, sukladno Ustavu i zakonu, raspisuju 90 dana prije isteka petogodišnjeg mandata predsjednika Republike, koji je Aleksandar Vučić preuzeo 2017. godine.

Vučić je izabran za predsjednika na izborima 2. travnja 2017., osvojivši 55,06 posto glasova i pobijedivši neovisnog kandidata i tadašnjeg pučkog pravobranitelja Sašu Jankovića (16,35 posto).

Izborne radnje za predsjedničke izbore službeno počinju danas.

Predsjednik Vučić, koji je i čelnik Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je potkraj veljače da je pomaknuo odluku SNS-a o predsjedničkom kandidatu za 7. ožujka, te da će "svi ostali predati kandidaturu" prije naprednjaka.

Premda njegova kandidatura još nije službeno objavljena, izvjesno je da će se Vučić boriti za još jedan mandat.

Srpska napredna stranka je, dan nakon raspisivanja izvanrednih parlamentarnih i dijela lokalnih izbora, prva predala izborne liste i bit će pod brojem 1 na izbornim listićima.

Redoslijed predsjedničkih kandidata određivat će se ždrijebom po isteku roka za predaju kandidature, bez obzira na vrijeme kad je kandidatura službeno zaprimljena i kada ju je proglasilo Republičko izborno povjerenstvo.

Iz oporbenog korpusa zasad je najavljeno nekoliko kandidata, među kojima su umirovljeni general Zdravko Ponoš ispred koalicije Ujedinjena Srbija (liberali, desni centar, građanske udruge), vođa Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović kao kandidat konzervativno-rojalističke koalicije NADA, te Vuk Obradović iz slične koalicijske skupine s naglašenim nacionalnim predznakom, predvođene pokretom Dveri, čiji je Obradović predsjednik.

Kandidatkinja liberalno-građanske koalicije Moramo, koju čine ekološki pokreti i skupina građanskih udruga i inicijativa, bit će profesorica sveučilišta u Beogradu Biljana Stojković.

Oporba vjeruje da šanse za pobjedu protiv Vučića rastu ukoliko se u utrci izbore za ulazak u drugi krug i ujedine oko zajedničkog protukandidata aktualnom šefu države.

Vučić i njegova Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012., kada je na predsjedničkim izborima pobijedio tadašnji vođa naprednjaka Tomislav Nikolić, a Vučić je jedno vrijeme bio vicepremijer, a potom predsjednik Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:30