KRVOPROLIĆE U SARAJEVU

Raspliće se klupko zločina koji je užasnuo BiH, propjevao krunski svjedok mučkog ubojstva policajaca: ‘On je heroj‘

Vozilo koje su koristili ubojice, crni Seat Leon, rastavljeno je u dijelove, a uništena je i puška iz koje je pucano

Aleksandar Macan

 Dnevni Avaz

Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubojstvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u četvrtak pravosudnim organima BiH. Macan se predao Tužiteljstvu Kantona Sarajevo (KS) u pratnji svoga odvjetnika, a potom su ga pripadnici SIPA-e uhitili.

On je iz Španjolske preko Srbije stigao u Bijeljinu, a zatim u Sarajevo. Mjesecima se nalazio u bijegu, a osumnjičen je, podsjetimo, za ubojstvo policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. listopada 2018. godine.

S obzirom na to da je za Macanom bila raspisana crvena Interpolova tjeralica, Kantonalni sud u Sarajevu po automatizmu mu je odredio pritvor, piše Dnevni avaz. On je u petak četiri sata bio na ispitivanju u Tužiteljstvu. Saznaje se i kako je do u detalje u četvrtak navečer nacrtao i objasnio istražnim tijelima što se točno dogodilo kobne noći na Alipašinu Polju.

Istražna tijela imaju njegov DNK pronađen u vozilu koje su članovi automafije pokušali ukrasti u noći ubojstva. No pitanje je kakva je točno Macanova uloga u cijeloj ovoj mučnoj priči.

Dnevni Avaz ekskluzivno otkriva kako je pet od šest osoba koje je Uprava policije KS prijavila za ubojstvo policajaca pod kontrolom. Četiri osobe nalaze se u pritvoru, u sklopu istrage Tužiteljstva BiH u predmetu “Volan”, a pritvor im je odredio Sud BiH. Jedan od njih dovodi se u vezu s ubojstvom, dok su ostali navedeni kao pomagači.

image

ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović

Dnevni Avaz

Jedan od trojice glavnih aktera ubojstva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, kako doznaje Avaz, pobjegao je u Njemačku, a riječ je, kako javljaju, o Savi Marinkoviću koji se dovodi u vezu s automafijom. On je bio u bijegu nekoliko godina, ali u Njemačkoj je uhićen zbog droge. Na slobodu će iz zatvora biti pušten kroz narednih nekoliko dana, a za njim će biti raspisana i međunarodna tjeralica - i to jer postoji opcija da Marinković ranije bude pušten na uvjetnu slobodu.

Sve ove detalje Macan je već iznio tužiteljima, a navodno je rekao i kako nije sudjelovao u ubojstvu policajaca jer se nalazio u drugom vozilu. Sad se utvrđuje tko je točno od tri osobe, među kojima je i osumnjičeni Marko Trifković Žižan, bio uključen u likvidaciju policajaca i tko je pucao na njih.

Neslužbeno se saznaje da je to Sava Marinković. On je, kako piše Avaz, s mjesta suvozača pucao u policajce.

Osim toga, Dnevni avaz doznaje kako je vozilo koje su koristili ubojice, crni Seat Leon, rastavljeno u dijelove. Uništena je i puška iz koje je pucano na Šehovića i Vujinovića. Riječ je o kalašnjikovu.

Tijekom istrage SIPA je prije mjesec dana u Macanovoj vikendici pronašla i dva kalašnjikova. Tad je utvrđeno da su sarajevski policajci ubijeni upravo iz takvoga oružja. Međutim, puška iz koje je pucano nikad nije pronađena, osim jedne čahure na licu mjesta.

Saznaje se da je vještačenje oružja u tijeku, ali mala je vjerojatnost da je riječ o puški iz koje su ubijeni sarajevski policajci jer je ona ranije uništena.

SIPA je nedavno obavila pretres stana Macanove supruge na Palama, Marijane Savčić-Macan. Ona je zaposlena u MUP-u RS, u Policijskoj stanici Pale. Međutim, puštena je na slobodu, kao i Dražen Ikanović i još jedan muškarac, koji su bili predmet istrage.

Duško Tomić, Macanov odvjetnik, rekao je za Dnevni Avaz kako ne može komentirati iskaz Macana, ali da će sve biti vrlo brzo riješeno.

- Ja samo mogu reći da u svoje ime Macanu i njegovoj obitelji zahvaljujem na svemu kako bi se stavila točka na ovaj mučan slučaj. On je ovdje heroj. Ovo je završena priča. Sve će se znati u narednom periodu, vrlo brzo - zaključio je Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 11:37