FARMACEUTSKI DIV

Rast procjene: Pfizer očekuje 37 milijardi dolara prihoda od cjepiva u ovoj godini

U Pfizeru očekuju da će ove godine isporučiti 2,3 milijarde doza cjepiva, za 200 milijuna više no što su očekivali u srpnju

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Američki farmaceutski div Pfizer podigao je u utorak procjenu prihoda od prodaje cjepiva protiv Covida 19 u ovoj godini na 37 milijardi dolara zahvaljujući ugovorima o prodaji treće doze i cijepljenju širih demografskih skupina stanovništva.

Krajem srpnja kompanija je prihod od prodaje cjepiva procijenila na 33,5 milijardi dolara.

U Pfizeru sada očekuju da će ove godine isporučiti 2,3 milijarde doza cjepiva, za 200 milijuna više no što su očekivali u srpnju, prema ugovorima sklopljenim do sredine tog mjeseca.

Potvrdili su da ove godine planiraju proizvesti tri milijarde doza.

Razlika u proizvodnji i isporuci bit će knjižena u prihodima u idućoj godini, napominju, procjenjujući izravni prihod od prodaje cjepiva u 2022. na 29 milijardi dolara, prema ugovorima sklopljenim do sredine listopada.

Dodaju i da nastavljaju pregovore s vladama o potencijalnim dodatnim narudžbama u idućoj godini.

Procjenjuju da će u 2022. proizvesti četiri milijarde doza cjepiva i isporučiti njih 1,7 milijardi, prema ugovorima sklopljenim do sredine prošlog mjeseca.

Ukupni prihod i do 82 milijardi dolara

Ukupni prihod u ovoj godini procjenjuju na 81 do 82 milijarde dolara.

U srpnju procijenili su ga na 78 do 80 milijardi dolara.

Prihod od izravne prodaje cjepiva trebao bi iduće godine dosegnuti 29 milijardi dolara, prema ugovorima sklopljenim do sredine prošlog mjeseca, a u kompaniji napominju da nastavljaju pregovore s vladama o potencijalnim dodatnim narudžbama u 2022.

U razdoblju od srpnja do rujna kompanija je zahvaljujući cjepivu više nego udvostručila prihod u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prije registracije cjepiva, na 24,1 milijardu dolara.

Prihod od cjepiva protiv Covida 19 iznosio je u razdoblju do srpnja do rujna 13 milijardi dolara.

Neto dobit poskočila je u ljetnom tromjesečju na 8,1 milijardu dolara, s 1,46 milijardi dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju. Kada se isključe jednokratne stavke, prilagođena dobit više je nego udvostručena, na 7,68 milijardi dolara.

Troškovi istraživanja i razvoja uvećani su 50 posto, na 3,44 milijarde dolara, u sklopu suradnje s biofarmaceutskom tvrtkom Arvinas na lijeku za rak dojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 00:17