REPORT GOJKA DRLJAČE

Rast zarade Applea, Microsofta i Alphabeta na krilima pandemije šokira čak i Wall Street

Vrlo je neobično da su zrele kompanije koje već imaju ogromne prihode sposobne generirati takve stope rasta.
 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Razina profita koju je pandemija donijela najvećim tehnološkim kompanijama iznenadila je u zadnjem kvartalu čak i revne stručnjake koji pomno prate njihovo poslovanje. Apple, Microsoft i Alphabet (vlasnik Googlea) objavili su ukupnu zaradu od 56,8 milijardi dolara, što je zamalo pa dvostruko više nego godinu ranije odnosno 30 posto više nego što su predvidjeli analitičari Wall Streeta.

Te kompanije nisu samo pokazale da su otporne na krizu izazvanu pandemijom nego bilježe iznenađuje snažni rast potražnje za njihovim digitalnim uslugama ili napravama. Koliko je veliki skok poslovanja ovih kompanija možda najbolje opisuje komentar portfolio menadžera u AllianceBernstainu, Jima Tierneya, koji za FT izjavljuje: „Brojke su apsolutno zapanjujuće… Digitalno oglašavanje se zapalilo…“

Stručnjaci sada očekuju da će trend rasta digitalnog oglašavanja ostati i nakon pandemije jer se oglašivači utrkuju za publiku koja se okreće digitalnim uslugama. U Microsoftu pak procjenjuju kako očekuju da će se njihov snažan rast nastaviti jer sve više biznisa ubrzano digitalizira svoje operacije. Očekuju da će se sadašnji 5 posto svjetskog BDP na high tech rješenja udvostručiti te potom dodatno ubrzati. Prodaja Appleovih iPhonea porasla je 50 posto, Google bilježi 69 postotni rast oglašavanja, Azure cloud kao nova platforma Microsofta raste brzinom od 50 posto… A vrlo je neobično da su zrele kompanije koje već imaju ogromne prihode sposobne generirati takve stope rasta.

Rijetko kad se analitičarima dogodi da toliko podcijene potencijale rasta velikih kompanija, koliko su ih podcijenili u zadnjem kvartalu. Konsenzus analitičara Wall Streeta bio je da će Apple zaraditi 73,3 milijarde, a zaradio je 81,4 milijarde. Prognozirala mu se dobit od 16,2 milijarde, a realizirao je 21,7 milijardi dolara. Na sličan način analitičari su podcijenili prihode Microsofta za 4 milijarde dolara, a profit za milijardu. Kod Alphabeta očekivao se ukupni prihodi od 56,1 milijardu, a dosegli su 61,88 milijardi dolara. Pri tome su uspjeli nadmašiti očekivani profit od 13,07 milijardi dolara za više od 5 milijardi. Ukupno su te tri kompanije imale 189 milijardi prihoda ili 39 posto više nego u istom razdoblju lani. I čak 15 milijardi više nego što je očekivao Wall Street. Čudo od poslovnog rezultata.

No, sve bolji poslovni rezultati ionako supermoćnih high tech kompanija trenutačno su obnovili javnu raspravu trebaju li regulatori postaviti čvršće i jasnije limite njihovog utjecaja. Ovisnost o rješenjima koje nude high tech kompanija sve je šira. Analitičari danas upozoravaju kako high tech kompanije počinju dominirati trgovinom, zabavom, industrijom vijesti, organizacijom posla pa i samim radom…, ali donose cijeli niz usluga koje se počinju integrirati kao sastavni dio svakodnevnog života. Gdje su granice njihove dominacije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 08:32