NISU KRIVI VOJNICI?

Raste bijes u Rusiji zbog masakra u Makiivki: ‘Ma kakvi mobiteli, nešto drugo je bilo ključno‘

Ruski proratni blogeri i ukrajinski dužnosnici ističu kako korištenje mobitela nije jedini razlog za novogodišnji napad na Makiivku

Napad na Makijivku

 Profimedia/

Rusko ministarstvo obrane optužuje svoje vojnike da su korištenjem mobitela otkrili položaj ruskih trupa i omogućili dosad najsmrtonosniji ukrajinski napad. Ministarstvo tvrdi kako je glavni razlog za napad na okupirani grad Makiivka neovlaštena uporaba mobilnih telefona od strane ruskih vojnika. Raketni udar na zgradu škole u kojoj su se nalazili novomobilizirani vojnici dogodio se u 12.01 sati na Novu godinu i rezultirao je s 89 mrtvih, uključujući zamjenika zapovjednika pukovnije.

"Očito je kako je glavni razlog za ono što se dogodilo masovna uporaba, suprotno zabrani, osobnih mobilnih telefona u dosegu neprijateljskog oružja. To je omogućilo Ukrajincima određivanje koordinata lokacije pripadnika oružanih snaga kako bi izveli raketni udar", priopćilo je Ministarstvo obrane.

No, ruski proratni blogeri i ukrajinski dužnosnici ističu kako korištenje mobitela nije jedini razlog za novogodišnji napad na Makiivku u djelomično okupiranoj istočnoj regiji Donjeck. Pojedini prokremaljski čelnici odbacili su izvještaj ministarstva obrane, ističući kako ruska vlada pokušava time pokušava skrenuti krivnju s vojnih zapovjednika, prebacujući je na vojnike.

‘To je zanemariva popgreška‘

Glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhij Čerevatji rekao je da je korištenje mobitela s geolokacijom bila greška, ali "zanemariva pogreška" u usporedbi s odlukom ruskih zapovjednika da rasporede velik broj vojnika na jedno mjesto. Rusi su, naime, smjestili velik broj vojnika zajedno, umjesto da ih rasprše. Uz to, smjestili su ih u blizini skladišta streljiva koje je eksplodiralo u napadu.

"Neprijatelj nije bio u stanju tajno rasporediti svoje osoblje, a ukrajinske obavještajne snage su to iskoristile", rekao je Čerevatji za Ukrinform, dodajući da je u napadu korišten topnički raketni sustav visoke mobilnosti HIMARS.

Proruski vojni blogeri također su upozorili da ruske vojne trupe nisu dovoljno zaštićene od raketa američke proizvodnje. "Očigledno je da vrhovno zapovjedništvo još uvijek nije svjesno mogućnosti ovog oružja", napisao je na Telegramu Daniil Bezsonov, bivši dužnosnik u administraciji Donjecka koju podržava Rusija. Ruski novinar i propagandist Semjon Pegov, koji je prije dva tjedna od Vladimira Putina primio Orden za hrabrost, kritizirao je ministarstvo obrane, rekavši kako nisu pružili objašnjenje zašto za utvrđivanje lokacije napada krive mobitele, a ne primjerice dronove za nadzor ili lokalne dušnike.

Dok se neke ruske i ukrajinske postrojbe pridržavaju strogih pravila i paze da mobiteli nisu blizu položaja na prvoj crti bojišnica, objave na društvenim mrežama s bojnog polja pokazuju da je korištenje osobnih mobitela uobičajena praksa među vojnicima s obje strane.

Mobiteli su ih već koštali

Na samom početku rata, dok su Rusi pokušavali zauzeti Kijev, korištenje mobitela od strane ruskih vojnika koji su objavljivali videozapise na TikToku omogućilo je Ukrajincima da otkriju njihovu lokaciju i eliminiraju ruske trupe. Gotovo godinu dana kasnije, Rusi i dalje koriste mobitele kako bi zvali svoje supruge, djevojke ili članove obitelji i žalili se na svoje nadređene i uvjete u kojima se nalaze.

Istovremeno, Rusija uz pomoć mobitela cilja ukrajinske vojnike još od 2014. godine, kada su se prokremaljski separatisti počeli boriti protiv ukrajinskih trupa na istoku Ukrajine. Ukrajinci sada sve više koriste Starlink za satelitski pristup internetu, što znači da za pozive ne koriste tornjeve pružatelja usluga mobilne telefonije.

"Borba protiv mobitela na frontu u 21. stoljeću je jednako beskorisna kao i na primjer borba protiv prostitucije. Postojala je prije, postoji sada i postojat će u budućnosti", zaključio je proratni ruski blog "Bilješke branitelja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:04