SMRTONOSNI UDAR

Raste bijes u Rusiji zbog pokolja vojnika: ‘Sami su krivi, znaju da je to strogo zabranjeno!‘

Signali mobitela su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine

Odavanje počasti žrtvama u Makijivki

 Arden Arkman/Afp

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tijekom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada neovlaštena upotreba mobilnih telefona od strane vojnika.

"Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba, protivno zabrani, mobilnih telefona od strane vojnog osoblja u području dosega neprijateljskog oružja", navodi se u priopćenju ministarstva.

Signali mobitela su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine.

"Taj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad", reklo je ministarstvo.

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je ranije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijivki oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.

Rusija je u ponedjeljak objavila da su u napadu ubijena 63 ruska vojnika.

Rusko ministarstvo priopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS, dodajući da su se "od detonacije bojevih glava raketa HIMARS urušili stropovi zgrade".

Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, koja je navodno bila strukovna škola u gradu Makijivki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donecka.

Ukrajinska strana je ranije ustvrdila da je poginulo i do 400 Rusa.

Rusko ministarstvo je dodalo da okolnosti napada istražuje povjerenstvo.

Također je ustvrdilo da su ruske snage zauzvrat pokrenule zračne napade na koncentraciju vojne opreme u blizini željezničke stanice Družkivka u Donjecku, ubivši do 200 pripadnika ukrajinske vojske i uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 03:35