KORONA U EUROPI

Raste broj zaraženih u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji nakon ljetovanja, porast i u Sloveniji

Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja
Crowds gather in Berlin's central shopping district of Alexanderplatz on August 14, 2020, amid a Coronavirus COVID-19 pandemic. - With Covid-19 cases surging in Germany as many residents return from holidays abroad, authorities are declaring nearly all of Spain, including the tourist island of Mallorca, a coronavirus risk region. (Photo by John MACDOUGALL/AFP)
 John Macdougall

Njemačka, Francuska i Austrija zabilježile su najveći broj dnevno zaraženih u posljednjih nekoliko mjeseci, dok u četvrtak zabrinutost izaziva mogući veći porast broj zaraženih zbog povratka građana s ljetovanja i početka školske godine u učionicama.

U četvrtak je potvrđeno 1.707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju.

Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika.

Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja.

Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke.

Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija.

Francuska je pak u srijedu zabilježila najveći dnevni porast broja zaraženih od svibnja.

Gotovo 3.800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjeljenje za javno zdravstvo ministarstva zdravstva.

"Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se", stoji u priopćenju DGS-a.

Toulouse je u srijedu postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom.

Nošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom.

Koronavirus je potvrđen kod 347 osoba.

Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske.

Samo na Beč otpada 187 novozaraženih.

Španjolska je u srijedu također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6.700.

Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je po prvi puta u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata.

Finska je u srijedu izbacila većinu članica EU-a sa "zelene liste", što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.

Slovenija: 14 novih slučajeva "uvezeno je", najviše iz Hrvatske

Od 43 jučer potvrđenih zaraza koronavirusom u Sloveniji 14 je importiranih, većinom iz Hrvatske, a taj izvor zaraze dominira i u klasterima u zemlji kojih je 21, kazala je u četvrtak u izjavi za novinare epidemiologinja iz Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Među novozaraženima je najviše onih u dobnoj skupini od 15 do 24 i od 24 do 34 godina starosti, kazala je.

Broj zaraza u zadnja 24 sata po njenim je riječima za Sloveniju velik i predstavlja ozbiljan izazov za rad epidemiologa, s novim podacima se broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana u Sloveniji povećao na preko 15, no dobro je što se od jučer potvrđenih zaraza njih 7 odnosi na one koji su bili u samoizolaciji, kazala je Čakš Jager.

No, upozorila je da se stanje glede ponovnog rasta zaraza povećava i u drugim zemljama.

"Cijela situacija u Europi se pogoršava, porast zaraza bilježe u skoro svim državama, posebno u Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, ali i drugdje", pojasnila je.

Odgovarajući na pitanja novinara, izjavila je da je nezahvalno s obzirom na sadašnji rast slučajeva davati najave za iduće tjedne i jesen, kao i davati ocjene o mogućim novim potrebnim mjerama, ali da je i dalje treba primjenjivati sve propisane i preporučene epidemiološke mjere, te se ponašati odgovorno.

Preporučila je građanima da u što većem broju na svoje telefone instaliraju aplikaciju za otkrivanja mogućih kontakata sa zaraženima koja je u funkciji od ovog tjedna, čime olakšavaju rad epidemilozima, a onima koji se vraćaju iz inozemstva da ako imaju sumnje da su zaraženi to prijave svojim liječnicima i ostanu izolirani do testiranja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2021 06:16