54 NOVA SLUČAJA

RASTE BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI Sada je 301 osoba zaražena, 21 pacijent je u kritičnom stanju

 AFP

U Srbiji su do utorka u 15 sati potvrđena još 54 slučaja koronavirusa, čime je broj ukupno zaraženih povećan na 301, priopćio je srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da je među zaraženima 21 pacijent u kritičnom stanju.

Od 54 novozaražena pacijenta za posljednja 24 sata njih 27 zadržano je na bolničkom liječenju, rekao je Lončar na redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare u srbijanskoj vladi.

Od ukupno zaraženih koji su hospitalizirani ili su pod nadzorom u kućnoj izolaciji, liječnici 21 osobu tretiraju kao životno ugroženu, a stanje tih pacijenata tretira se kao "teško i kritično".

Iz bolnica je dosad otpušteno ukupno 15 pacijenata kod kojih dva uzastopna testa u 48 sati nisu bila pozitivna na koronavirus.

Ministar Lončar je najavio da će, u konzultaciji sa stručnjacima iz Kine, biti poduzeta nova mjera, o kojoj je već donesena odluka, da se prijeđe na novu metodu borbe protiv korona virusa - testiranje više ljudi koji se izravno ili neizravno mogu dovesti u vezu s osobama kod kojih je već potvrđen virus ili su u propisanoj izolaciji kao rizična skupina.

On je najavio i da će svi domovi zdravlja imati zaseban dio s rentgen aparatom i opremom za testiranje krvi.

Vojska Srbije počela je danas u halama Beogradskog sajma postavljati krevete i opremu pripremajući karantenu, po uzoru na metodu izoliranja zaraženih pacijenata koju su primijenili kineski stručnjaci.

Kako je ranije najavljeno, na isti način bit će iskorištene i sportske dvorane u većim centrima u Srbiji - Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kako bi se u njih smjestilo pacijente s lakšom kliničkom slikom i tako ih izoliralo kao potencijalne prenositelje virusa.

Kako je ranije najavljeno, za tu vrstu trijaže i izolacije pacijenta Srbija može pripremiti pet do šest tisuća kreveta.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će, poslije niza konzultacija kineskih stručnjaka s članovima kriznih stožera Srbije, u narednih 48 sati početi "masovna testiranja" na koronavirus i da za prvih nekoliko dana ima dovoljno testova.

Kina je prije dva dana uputila u Srbiji skupinu stručnjaka koji će svoja iskustva u nedavnoj borbi za suzbijanje epidemije koronavirusa u toj zemlji prenijeti srpskim stručnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:30