ESKALACIJA

Raste broj žrtava u sukobu Izraela i Hamasa: ‘Idemo prema ratu punih razmjera koji će potrajati‘

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanredan sastanak zbog izraelsko-palestinskog sukoba.
 Said Khatib/AFP

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su u srijedu, izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da "troškove rata plaćaju obični ljudi".

Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu rano u srijedu, dok su palestinske militantne skupine ispaljivale rakete na Tel Aviv i Beršebu.

BBC javlja da je u ovom nasilju, najgorem u posljednjih nekoliko godina, poginulo najmanje 40 ljudi: 35 u Gazi i 5 u Izraelu.

image
Gaza
Mahmud Hams/AFP
image
Gaza
Mohammed Abed/AFP

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju", tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

"Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Wennesland.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad zaorile su u Tel Avivu u srijedu rano ujutro, rekao je svjedok Reutersa.

Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne udare na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

image
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Ahmad Gharabli/AFP

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

image
Jack Guez/AFP

Raste broj civilnih žrtava

Ministarstvo zdravstva u Gazi u utorak je objavilo da je ubijeno 32 Palestinaca, ali je radio stanica povezana s Hamasom kasnije objavila da je u izraelskom zračnom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi, uključujući ženu i dijete. U Tel Avivu je jedan 80-godišnjak doživio srčani udar dok je trčao prema skloništu, a sada se nalazi u teškom stanju.

image
Jack Guez/AFP
image
Mahmud Hams/AFP

Izraelska hitna služba Magen David Adom izvijestila je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva te da su još dvije žene ubijene u raketiranju Aškelona. U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo. Izraelski mediji pišu da je među žrtvama sedmogodišnja djevojčica.

Nasilje je započelo u ponedjeljak kada su palestinski militanti raketirali Jeruzalem, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će militanti za to platiti "vrlo tešku" cijenu.

Palestinske militantne skupine rekle su u zajedničkoj izjavi da su rakete ispaljene na Izrael u znak prosvjeda zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu.

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze i židovske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

Zapaljena sinagoga

Zapaljena je sinagoga blizu izraelske zračne luke Ben Gurion u utorak usred sukoba između arapskih i židovskih stanovnika, pišu lokalni mediji.

Arapski stanovnici navodno su oskvrnuli sinagogu u gradu Lodu, 15 kilometara jugoistočno od Tel Aviva i zapalili je. Zapaljeno je na desetke automobila i razbijeni su izlozi trgovina. U tom je gradu ozlijeđeno najmanje 12 ljudi.

image
Mahmud Hams/AFP

Times of Israel javlja da su jutros poginuli 52-godišnjak i njegova 16-godišnja kći kad je pogođen njihov automobil. Pritom je teško ozlijeđena i majka.

Izrael je u gradu Lodu proglasio izvanredno stanje nakon pobune izraelskih Arapa. Prosvjednici su bacali kamenje na policiju, koja je odgovorila šok-bombama. Do tih je prosvjeda došlo nakon sprovoda jednog Arapa koji je dan ranije poginuo u neredima u tom gradu, javlja BBC.

Gradonačelnik Loda Jair Revivo govorio je o "građanskom ratu" i pozvao da se odmah uvede policijski sat. Do ozbiljnih konfrontacija došlo je i u Akri na sjeveru Izraela te u Jafi blizu Tel Aviva.

image
Jack Guez/AFP
image
Ahmad Gharabli/AFP

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se u srijedu

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanredan sastanak u srijedu zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Sastanak su inicirali Kina, Tunis, Norveška, Francuska, Estonija, Irska, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam, otkrivaju diplomati.

Na ranijem sastanku u ponedjeljak, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu.

image
-/AFP
image
Mahmud Hams/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:28