OMRAŽENA PRVA DAMA

Raste gnjev protiv bračnog para Netanyahu, otkriveno i gdje su se preselili: ‘Znate li kakav je njezin utjecaj?‘

Izraelski premijer i njegova supruga preselili su se u luksuznu vilu prijatelja milijardera u Jeruzalemu

Benjamin i Sara Netanyahu

 Ronaldo Schemidt/Afp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova supruga Sara Netanyahu preselili su se u luksuznu vilu prijatelja milijardera, dok u javnosti sve više raste bijes. Za tu se luksuznu vilu u Jeruzalemu kaže da je opremljen dubokim bunkerom za zaštitu od nuklearnog udara. U srijedu je sigurnosno osoblje već bilo zaokupirano osiguravanjem ovog kompleksa, čiji je vlasnik američki milijarder Simon Falic.

Par je ranije optuživan za uzimanje luksuznih darova - uključujući šampanjac i nakit vrijedan desetke tisuća dolara - od svojih bogatih prijatelja donatora. Sami Netanyahuovi imaju dvije privatne rezidencije u Jeruzalemu i jednu u bogatom obalnom gradu Cezareji.

Ovaj Netanyahuov potez je izazvao bijes u Izraelu. "Renoviramo, osiguravamo i financiramo tri kuće za obitelj Netanyahu", Napisao je novinar Uri Misgav u objavi u kojoj je podijelio fotografije imanja, kako prenosi The Telegraph. On tvrdi da se Netanyahuovo osoblje premješta u luksuznu vilu, što uključuje i osobnog kuhara, a da te pripreme ukazuju na to da će se i budući sastanci sa svjetskim čelnicima također održavati tamo.

Zapanjujući utjecaj Sare Netanyahu

Sve ovo se događa u trenucima kada je Netanyahuova popularnost od početka invazije dramatično pala. Njegova supruga također je izuzetno nepopularna, a i okrivljava je se za kašnjenje u odgovoru vlade na napad Hamasa 7. listopada.

Sigurnosni izvor upoznat sa situacijom, naime, rekao je da Sara Netanyahu ima "jedinstven položaj u izraelskoj politici, funkcionirajući kao najbliži savjetnik premijera", što je stavlja na ‘vatrenu liniju‘ zbog niza kontroverznih političkih poteza ove godine, zbog kojih su stotine tisuća Izraelaca prosvjedovale protiv premijera i njegove desničarske koalicije.

image

Benjamin i Sara Netanyahu

Amir Cohen/Afp

Predložena reforma pravosuđa i povećano širenje naselja doveli su do najvećih građanskih nemira u zemlji u posljednje vrijeme, a napad Hamasa od 7. listopada je učinio najsmrtonosnijim danom za Židove još od Holokausta.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, sigurnosni izvor je objasnio: "Njezin utjecaj na političke odluke nadilazi onaj bilo koje prethodne premijerove supruge u povijesti Izraela pa čak i na globalnoj razini. Tijekom godina, Netanyahuovi kao obitelj suočavali su se s budnim okom javnosti zbog svog ekstravagantnog načina života", rekao je sigurnosni izvor govoreći o Sari Netanyahu i njihovom životu pod uvjetom anonimnosti.

Omražena u javnosti

"Osim toga, Netanyahu je optužen u više slučajeva koji uključuju i navode o primanju darova i mita. U tim je kontroverzama Sarina uključenost bila značajna, no oni se redovito predstavljaju kao žrtve lova na vještice", dodao jen izvor.

Ograđena vila s visokom razinom sigurnosti omogućit će supruzi izraelskog premijera veći stupanj privatnosti, daleko od svjetla reflektora i rastućeg bijesa javnosti. "Bijeg Netanyahuovih u vilu potaknut je njihovim vlastitim strahovima dok izraelska javnost postaje sve gnjevnija", smatra Ben Caspit, autor knjige "The Netanyahu Years" (Netanyahuove godine).

Saru Netanyahu uvelike se u javnosti okrivljuje za petodnevno kašnjenje u formiranju hitne ratne vlade, pri čemu ona nije odobravala da se koaliciji pridruži bivši ministar obrane Benny Gantz koaliciji, smatrajući ga "slabim".

"Sara definitivno nije dobrodošla ni na jednom od bdjenja ili sprovoda", ističe Caspit. "Strah od mogućih prosvjeda ograničio je njezinu mogućnost pojavljivanja u javnom prostoru, čak i tijekom posjeta vojnim bazama, gdje se vojnike razoruža prije njezina dolaska", dodao je Caspit.

Netanyahu: ‘Ovo je vrijeme za rat, nema šanse za prekid vatre‘

U svom je video obraćanju Netanyahu u ponedjeljak, govoreći na engleskom, Hamas nazvao "barbarima" koji žele "uništiti sve što cijenimo i uvesti svijet straha i tame".

Situaciju je nazvao prekretnicom za čelnike i naciju. "Vrijeme je da svi odlučimo jesmo li spremni boriti se za budućnost punu nade i obećanja ili se predati tiraniji i teroru". Govoreći o prekidu vatre, rekao je da Izrael neće pristati na to, kao što to ne bi učinile ni SAD nakon Pearl Harbora ili 11. rujna.

"Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava... Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi". "Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat... Ovo je vrijeme za rat".

Također kaže da treba razlikovati ubojstva nevinih i nenamjerne žrtve koje "prate svaki legitimni rat". Smatra da će Hamas koristiti ljudske štitove i sakriti se u bolničkim podrumima te da pripadnici skupine "sprečavaju civile da napuste" područja za koja je Izrael naredio da se evakuiraju. "Niti jedan civil ne mora umrijeti", rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:35