REPUBLIKANSKI PREVRAT

Raste otpor prema donedavno neupitnom ‘liderstvu‘ Donalda Trumpa: Neće ga podržati ni moćni medijski mogul

Počinju li se američki Republikanci bojati Donalda Trumpa i njegove radikalne sljedbe koja ne vjeruje u demokraciju?

Donald Trump

 Alon Skuy/Afp

Iako dio američkih medija okušava stvoriti političku atmosferu u kojoj se poraz Demokrata u izborima za Kongres predstavlja kao neka vrsta pobjede jer poraz nije bio onako težak kao što su ukazivala predizborna istraživanja mišljenja američkih glasača, činjenica jest da je došlo do nove krupne promjene u odnosnima snaga. Američki Republikanci osigurali su kontrolu nad Kongresom, što će predsjedniku Joeu Bidenu značajno otežati realizaciju agende Demokratske stranke, ali se čini kako krupna i doista presudna politička bitka upravo počinje u Republikanskoj stranci.

Dojam je, naime, kako među istaknutim Republikancima, ali i u biračkom tijelu stranke, raste otpor prema donedavno neupitnom ‘liderstvu‘ Donalda Trumpa tj. njegovoj kandidaturi na sljedećim predsjedničkim izborima. U europskim medijima je tako ispod radara prošla informacija da čak i moćni medijski mogul Rupert Murdoch, koji tradicionalno podržava američku desnicu, više ne želi osigurati medijsku podršku Donaldu Trumpu. S obzirom da bilo koji kandidat Republikanaca bez eksplicitne podrške Murdochovog medijskog imperija nema realne šanse dominirati unutarstranačkim izborima za Republikanskog predsjedničkog kandidata, iznenada izgleda kako Trump ima puno manje šanse nego što se činilo prije izbora za Kongres i Senat.

Murdoch je već upozorio kako će favorit njegovih izdanja biti pobjednik izbora u Floridi, Ron DeSantis – guverner koji nije manje radikalan u nekim od vrućih političkih pitanja kao što je imigracija, ali nije toliko kontroverzan i nepredvidljiv kao Trump. Među medijima koje kontrolira Murdoch su New York Post i tv-kuća Fox.

Ispod je friška naslovnica New York Posta: Zanimljivo je da su urednici NYP-a promovirali naslovnicu uz tweet u kojem su napisali: „Današnja naslovnica: Evo kako je Donald Trump sabotirao Republikanske izbore“

Trumpovi protivnici u Republikanskoj stranci pokušavaju ojačati pred unutarstranački izborni obračun kroz cementiranje teza kako su blago rečeno živopisni kandidati koje je na tzv. ‘midterm‘ izborima podržavao Trump prošli jako loše.

NBC-ova analiza tako zaključuje: “U 13 utrka u šest podijeljenih država u kojima je poricatelj izbora bio na glasačkom listiću za guvernera, državnog tajnika ili državnog odvjetnika, 12 ih je izgubilo, prema najnovijim projekcijama NBC Newsa.“

‘Poricatelj izbora‘ je pojam koji de facto opisuje kandidate koji uživaju Trumpovu podršku.

Lista pak Trumpovih miljenika-kandidata koji nisu dobro prošli na zadnjim izborima poprilično je dugačka, a Republikanci su zabrinuti jer birači više ne gutaju njihove poruke kao prije nekoliko godina.

Poraz Trumpa u utrci za Senat simboliziraju imena Mehmenta Oza, Blakea Mastersa, Adama Laxalta, Dona Bolduca. Kao njegovi kandidati za guvernera nisu prošli niti Kari Lake u Arizoni te Doug Mastriano u Pennsyvanii, niti Sarah Palin na specijalnim izborima Aljaske. Posebno politički važnim ocjenjuje se poraz za mjesto glavnog državnog odvjetnika Matthewa DePernoa u Michiganu, gdje nije prošla niti Kristina Karamo za poziciju Secretary of State. Treba voditi računa da su sva ova imena Trumpovi kapitalci, osobe koje su s njim ubuduće trebale nositi Republikansku stranku.

Radi se inače o vrlo živopisnim političkim osobnostima. Guardian, primjerice, za Douga Mastriana piše da je „kršćanski nacionalistički državni senator koji je platio autobuse da odvezu ljude na ono što je postalo pobuna 6. siječnja i pokušao poništiti rezultate izbora 2020.“ Za Matthewa DePernoa pak tvrde kako je „teoretičar izborne zavjere koji je demokrate označio kao ‘radikalne, kulturne marksiste‘ pa je izgubio u utrci za glavnog državnog odvjetnika Michigana. Ocjene drugih Trumpovih kandidata nisu manje živopisne. Intelligencer za Blakea Mastersa naglašava: „Masters je čudan tip koji je ušao u politiku kao štićenik i zaposlenik odmetnutog mogula iz Silicijske doline i proto-autoritarca Petera Thiela. Masters je dobio ključno tempiranu Trumpovu podršku tijekom predizborne sezone koja ga je uzdigla u odnosu na pretrpano polje suparnika koji su se borili za glas MAGA.“

Jučer je Trump požurio s novom službenom kandidaturom za predsjedničke izbore 2024. godine te je tom prilikom sam za sebe zaključio kako je „…možda održao najvažniji govor u povijesti Sjedinjenih Država“.

Dojam je kako se niz ozbiljnih Republikanaca počinje ozbiljno pribojavati kako bi Trump uz pomoć istomišljenika nakon hipotetske pobjede na predsjedničkim izborima pokušao dugoročno nedemokratski zadržati vlast smjenama ogromnog broja ljudi u državnim institucijama, sve pod izlikom da Americi treba nova vrsta lidera jer je zemlja u golemim problemima koje samo On može riješiti.

Politički analitičari tumače kako nije slučajno da je bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence ovih dana optužio Trumpa da je bio ‘dio problema‘ u pokušaju poništavanja prošlih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden. Vanity Fair piše: „Nakon gotovo dvije godine gotovo šutnje, bivši potpredsjednik Mike Pence izjasnio se o posljednjim danima predsjedništva Donalda Trumpa; njegove riječi od 6. siječnja bile su ‘nepromišljene‘ i ‘ugrozile‘ su Pencea i njegovu obitelj. ‘To me je razljutilo‘, rekao je Pence o Trumpovim postupcima. ‘Okrenuo sam se svojoj kćeri, koja je stajala u blizini, i rekao: ‘Nije potrebna hrabrost za kršenje zakona. Za poštivanje zakona potrebna je hrabrost.’"

Čini se da je široka američka javnost sve bolje informirana o krugovima koji podržavaju Trumpa i Trumpiste. Primjerice, u Jutarnjem smo već pisali o sve utjecajnijem opskurnom blogeru Curtisu Yarvinu koji zagovara odbacivanje demokracije kao temelja ustavno-pravnog poretka u Sjedinjenim državama, a postao je idejni uzor i(ili) prijatelj mnogim Trumpovim ‘uglednim‘ Republikancima. Taj Yarvin intelektualni je predvodnik onih na američkoj političkoj sceni koji ne skrivaju kako žele srušiti postojeći demokratski sustav, njegove institucije te stoga, između ostalog, predlažu prijevremeno umirovljenje baš svih državnih službenika, a sve kako bi se prekinula svaka veza s ‘bolesnom administracijom‘ koja koči veliku i snažnu Ameriku. Blake Masters, važni Republikanac iz Trumpove ponude koji nije dobro prošao na zadnjim izborima, legitimira se kao Yarvinov istomišljenik te također promovira ideju umirovljenja svih postojećih službenika.

Jesu li američki Republikanci počeli razumijevati da sa sobom Trup dovodi sljedbu koja doista namjerava ukinuti demokraciju u Sjedinjenim Državama?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:54