PAT POZICIJA

Raste pritisak na Bidena: ‘Daj im to oružje!‘; Bijela kuća: ‘To će dovesti do 3. svjetskog rata‘

Devet republikanskih i demokratskih zastupnika upozorilo je Bidena da bi SAD hitnim slanjem morao pomoći Ukrajincima da se prekine rat iscrpljivanjem

Volodimir Zelenski; ispaljivanje ATACMS projektila; Joe Biden

 Profimedia/

Na predsjednika SAD-a Joea Bidena raste pritisak da Ukrajini pošalje raketni sustav ATACMS, s dometom od 300 kilometara. Lani se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bojao da bi to moglo dovesti do izazivanja Trećeg svjetskog rata, piše Politico.

No, devet republikanskih i demokratskih zastupnika upozorilo je Bidena u pismu da bi SAD hitnim slanjem ATACMS-a morao pomoći Ukrajincima da izađu iz pat-pozicije i da se prekine rat iscrpljivanjem.

ATACMS je balistička raketa kratkog dometa koja se može ispaliti iz sustava HIMARS, koje je Kijevu dopremio Washington, kao i iz višecijevnih lansirnih sustava koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije i Njemačke. Moderne varijante ATACMS-a imaju domet do 300 kilometara i nose bojevu glavu od gotovo 230 kilograma, što znači da mogu pogoditi ciljeve na više od tri puta većoj udaljenosti projektila navođenih višecijevnih raketnih sustava (GMLRS) koje Ukrajina već koristi s velikim učinkom, s bojnom glavom otprilike 2,5 puta većom.

image

Raketni sustav ATACMS

Jo Yong Hak/Afp

Također, ATACMS bi mogao pomoći u unazađivanju ruskih dugometnih napadačkih sposobnosti, koje su korištene za sustavno gađanje ukrajinskih gradova. Ukrajinske snage mogle bi upotrijebiti ATACMS i kako bi ugrozile usidrene ruske mornaričke brodove i infrastrukturu u ruskoj bazi u Sevastopolju, potkopavajući sposobnost Rusije da izvede napade projektilima s mora i provede blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

Napadi ATACMS-a na ruske zapovjedno-kontrolne točke višeg ranga koji se nalaze izvan dometa sada korištenih GMLRS sustava mogli bi dezorganizirati ruske snage, a uništavanje raketnih sustava zemlja-zrak S-300 i S-400 omogućilo bi učinkovitije djelovanje ukrajinskih zračnih snaga.

Kao možda najvažnije, navodi se da bi ukrajinska vojska mogla uništavati željezničke linije i mostove o kojima Kremlj ovisi u opskrbi svojih snaga. Ruska vojska se uvelike oslanja na željeznicu za prijevoz zaliha, pri čemu nema kapaciteta u kamionima koji bi zamijenili željeznički prijevoz, posebno nakon što su ukrajinske snage uništile stotine ruskih vojnih kamiona koristeći oružje koje su osigurale SAD i njezini saveznici. Uništavanje ovih ključnih logističkih ciljeva moglo bi poremetiti rusku logistiku na operativnoj razini, slično kao što su GMLRS udari na ruska skladišta goriva i streljiva postigli na taktičkoj razini.

image

Ispaljivanje projektila ATACMS/Arhivska fotografija

Handout/Afp

Traže i slanje aviona F-16 i još jednog sustava Patriot. Ukrajina koristi američki daljinski protuoklopni minski sustav RAAMS: oko ruskih linija ispaljuje granate koje ostavljaju za sobom protutenkovske mine, napisao je ruski vojni bloger Aleksander Sladkov. SAD je poslao Ukrajini više od 10.000 tih granata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:37