PIŠE GOJKO DRLJAČA

Raste pritisak u Britaniji i Njemačkoj za popuštanje mjera, ugledni odvjetnik: ‘Ovo političari ignoriraju!‘

Odvjetnik Lindner objašnjava kako je država dužna štiti građane ne samo od COVID19 zaraze nego i od posljedica mjera
 Tolga Akmen/AFP

Iako se cijeli svijet pomalo uspaničio zbog pojave novih zaraznijih sojeva SARS-CoV-2 virusa u Velikoj Britaniji, broj infekcija na tom velikom otoku u ovom je mjesecu pao za dvije trećine. Iako pad broja slučajeva traje kraće nego u Hrvatskoj, ugledni britanski znanstvenici počeli su bez obzira na nove sojeve savjetovati političarima izlazak iz lockdowna brže nego što je planirano.

Mark Woolhouse, profesor zaraznih bolesti i epidemiologije u Edinburghu, poručio je britanskim parlamentarcima kako misli da „imamo razlog biti više samouvjereni za izlazak iz lockdowna brže nego što smo to učinili prvi put“.

Woolhose je pred Odborom za znanost i tehnologiju parlamenta naglasio kako u zapadnoj Europi otvaranje škola nije uzrokovalo nove proboje zaraze. Istraživači su u Engleskoj primijetili pad prevalencije COVID-19 zaraze u svim dobnim skupinama, s tim da se sada najviše inficiranih nalazi u mlađim dobnim skupinama od 5 do 24 godine. Otvaranja škola prema procjenama Imperial Collegea podići će R faktor vrlo malo.

Ispod je grafikon koji pokazuje trend novih slučajeva u Britaniji i Hrvatskoj.

image
Grafikon koji pokazuje trend novih slučajeva u Britaniji i Hrvatskoj
Johns Hopkins University

Pritisak na popuštanje mjera raste i u Njemačkoj. U Bildu je Josef Franz Lindner, ugledni odvjetnik koji se bavi ustavnim pravom i medicinskim pitanjima poručio kako se lockdown mora brzo ukinuti čim broj slučajeva padne ispod 35 na 100.000 stanovnika.

Lindner je također upozorio kako država ne uzima dovoljno u obzir druge zdravstvene posljedice epidemioloških mjera ciljanih zauzdavanju korone.

„Političari ignoriraju tu štetu! Ako država prepozna da mjere vode do posljedične štete, onda mora popustiti mjere“, naglasio je Lindner koji objašnjava kako je država dužna štiti građane ne samo od COVID19 zaraze nego i od posljedica mjera. „Ustav obvezuje državu na sveobuhvatni koncept zaštite koji se ne svodi prvenstveno na podatke o koroni, nego uzima u obzir i sve ostale utjecaje na zdravlje“, kaže Lindner, koji je zatražio javnu evaulaciju posljedica odgođenih operacija, pregleda ili psihičkih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:21