SNIMLJENO 700 SATI RAZGOVORA

RASTE ZABRINUTOST U POLJSKOJ Je li Rusija bila umiješana u skandal s prisluškivanjem koji je 2014. potresao tu zemlju?

 
Poljski premijer Donald Tusk dolazi na sastanak s koalicijskim partnerima o političkoj situaciji nakon objave snimki iz skandala s prisluškivanjem.
 Filip Klimaszewski / REUTERS

U Poljskoj raste zabrinutost zbog potencijalnog ruskog angažmana u dramatičnom skandalu oko prisluškivanja koji je 2014. potresao poljsku politiku. To se događa nakon što su se pojavila izvješća o tome da je poslovni čovjek koji je osuđen za organizaciju operacije dugovao desetke milijuna dolara Rusima za posao s ugljenom.

Marek Falenta, poljski biznismen s interesom u ruskoj industriji ugljena osuđen je 2016. zbog organiziranja te operacije, koja je uključivala snimanje 700 sati razgovora tijekom više od 80 sastanaka visokih političara i dužnosnika u dva restorana u Varšavi.

Snimljeni su, među ostalima, ministar vanjskih poslova, ministar financija, ministar unutarnjih poslova te ministar prometa, svi iz poljske pro europske Građanske platforme, kao i čelnici nacionalne banke, vrhovnog revizorskog ureda, ureda za državnu zaštitu i središnjeg ureda za borbu protiv korupcije. Zbog uloge u ovoj aferi osuđena su i dva konobara, piše The Guardian.

Transkripte tih razgovora objavio je u lipnju 2014. poljski tjednik Wprost, što je uzrokovalo pravu buru u javnosti kada je otkriveno da je tadašnji ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski, poljske obrambene veze s SAD-om opisao kao bezvrijedne, a čelnik nacionalne banke je predložio ministru unutarnjih poslova da smijeni tadašnjeg ministra financija Jana-Vincenta Rostowskog, u zamjenu za podršku te banke vladinoj politici.

Otkriće Falentinih dugova podiđe izglede za sudjelovanje Rusije u skandalu kojeg promatrači smatraju velikim faktorom u padu javne podrške Građanskoj platformi uoči izbora 2015., kada je na vlast došla poljska Stranka prava i pravde.

A man walks by an advertising pillar covered with election posters in Radzymin near Warsaw, Poland October 27, 2015. Polish eurosceptic, conservative opposition Law and Justice party secured a historic win in Sunday's parliamentary election, final results showed on Tuesday, unseating the centrist Civic Platform after an eight-year rule. REUTERS/Kacper Pempel  - LR1EBAR14SPNV
Kacper Pempel / REUTERS
Predizborni posteri u Poljskoj uoči izbora 2015. godine

Joanna Kluzik-Rostkowska, zastupnica Građanske platforme rekla je da u toj stranci nisu bili svjesni razmjera do kojih se Rusija bila spremna miješati u izbore u drugim zemljama, poput SAD-a, Katalonije, Njemačke, kao i u Brexit.

'No sada kad znamo što se dogodilo u tim zemljama, treba nam točno objašnjenje o tome što se dogodilo u Poljskoj', rekla je.

Već dugo se postavljaju pitanja kako je Falenta samo uz pomoć dvojice konobara uspio izvesti tako sofisticiranu i dugotrajnu operaciju tajnog snimanja bez ikakve pomoći izvana. Većina razgovora je snimljeno tijekom privatnih večera. 2016. je u javnost izašla informacija da su taj restoran u Varšavi osnovala dva poslovna partnera Roberta Szustkowskog, poljskog biznismena koji je živio u Rusiji. U vrijeme tih otkrića, on je bio ambasador u veleposlanstvu Gambije u Rusiji.

Ewa Domżała, njegova bivša poslovna partnerica, rekla je za Guardian da je Szustkowski desetljećima radio u biznisu koji je povezan s ruskim oligarhom Andreiem Skochom.

Skoch je sada zastupnik u ruskom parlamentu, a u travnju je bio na popisu za američke sankcije zbog povezanosti s ruskim kriminalnim skupinama.

Poljski tjednik Polityka je prošlog tjedna objavio da je Falenta krajem 2013. ili početkom 2014. otputovao u Rusiju kako bi se sastao s predstavnicima ruske kompanije za ugljen. Prema tom izvješću, Falenta je navodno toj tvrtki ostao dužan oko 20 milijuna dolara, a obavještajni izvori tvrde da je taj sastanak organizirao upravo Szustkowski.

Prema objavama na poljskoj internetskoj stranici s vijestima Onet, Szustkowski je odbio suradnju i rad s Falentom, iako nije zanijekao da je bio s njim u kontaktu. Također je rekao da nije bio povezan ni sa kakvim stranim obavještajnim agencijama ili kriminalnim skupinama, a kaže i da nije bio povezan s tom tajnom operacijom snimanja.

Postavljaju se pitanja o razmjerima političkog pritiska koji su mogli otežati istragu o mogućoj ruskoj umiješaosti u sve ovo. Niti vlada niti dužnosnici još nisu komentirali ova otkrića.

Bivši dužnosnik obavještajne službe koji je bio na visokom položaju u vrijeme ovog skandala, rekao je da je povezanost s Rusijom bila očigledna u to vrijeme, no to nikad nije temeljito istraženo.

'Poljske obavještajne službe su nažalost jako politizirane, a već 2014. su mnogi stariji dužnosnici znali u kojem smjeru vjetar puše. Jednostavno nije bilo, i još uvijek nije, ni u čijem interesu da se istraži je li sve bilo povezano s Rusijom', rekao je.

Sławomir Sierakowski iz lijevo orijentirane think-tank skupine rekao je da se ta operacija događala na vrhuncu poljskog utjecaja u Europskoj uniji, kada je Poljska bila snažan zagovornik Ukrajine nakon prosvjeda na Majdanu, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:15