IMPROVIZACIJA

RASTEZLJIVI SU I ČVRSTI, A KAD DOĐU U RUKE MAJSTORA, MOGUĆNOSTI SU NESLUĆENE Na Kubi kondome koriste čak i na dječjim rođendanima

 
 Profimedia, Alamy

Kubanci ih koriste tijekom ribolova, za fermentaciju vina, popravak pukotina ili kao gumice za kosu: kondomi od lateksa u toj bivšoj komunističkoj državi postali su višenamjensko pomagalo s obzirom na to da je nestašica osnovne robe široke potrošnje njezine građane primorala da postanu majstori prilagodbe.

Nakon desetljeća američkih trgovinskih sankcija i disfunkcionalnog sovjetskog načina života, police kubanskih trgovina vrlo često su prazne. A i kad na njima ima robe za kupce, nudi se po previsokim cijenama ili samo na crnom tržištu pa je preskupa za sve Kubance čija mjesečna plaća iznosi oko 30 dolara mjesečno (oko 190 kuna).

No ponuda kondoma, koji se većim dijelom uvoze iz Azije, ali ima ih i iz domaće proizvodnje, relativno je bogata, djelomično zbog toga što vlasti ove karipske zemlje vode računa o spolnom zdravlju svojih stanovnika. Zahvaljujući vladinim subvencijama relativno su jeftini: Kutija s tri kondoma može se kupiti za četiri američka centa (oko 30 lipa).

Rastezljivi i čvrsti, Kubancima uz prvobitnu namjenu pružaju neslućene mogućnosti korištenja.

"Ne možemo dopustiti klijentima i klijenticama da budu nezadovoljni jer nama nedostaju pomagala za njegu kose", kaže Sandra Hernandez, frizerka iz Havane koja objašnjava kako ih koristi kao gumice za povezivanje kose.

Na koncertima ili dječjim rođendanima, umjesto balona se koriste raznobojni - kondomi.

U priobalnom području ribari najčešće povežu nekoliko napuhanih kondoma i koriste ih kao plutače da bi obilježili područje na kojemu je dopušten ribolov. Kontrole su vrlo stroge zbog velikog broja Kubanaca koji ilegalno iseljavaju u Sjedinjene Države.

No čini se da na najoriginalniji način kondome na Kubi koristi Orestes Estevez. U improviziranoj vinariji u svojem havanskom domu grlo boce ispunjene grožđanim sokom prekriva kondomima. Oni se postupno napuhuju i uspravljaju dok se uslijed fermentacije otpuštaju plinovi. Kad se kondom 'ispuše', proces je dovršen, a Estevez može prodavati vino u svojoj garaži.

"Ovaj postupak povećava postotak alkohola i poboljšava proces fermentacije, ali i bistrenja", kaže kubanski vinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 02:30