STANJE U SUSJEDSTVU

Rastu korona brojke u Srbiji, opet su izostale strože mjere koje traže liječnici

Prema službenim podacima srbijanskog ministarstva zdravstva, korona je za posljednja 24 sata odnijela još 26 života
 Andrej Isakovic/AFP

Korona brojke u Srbiji nastavljaju rasti, ali su u petak, unatoč očekivanju javnosti, ponovno izostale strože epidemiološke mjere na kojima inzistiraju liječnici i medicinski dio stožera, pa će umjesto predloženog dvotjednog zatvaranja djelomična ograničenja vrijediti samo tijekom vikenda.

Prema službenim podacima srbijanskog ministarstva zdravstva, korona je za posljednja 24 sata odnijela još 26 života, što je dosad ukupno 4670 žrtava.

U covid bolnicama je 4408 pacijenata, na respiratorima ih je 208, a od 16.831 uzorka 4668 ih je bilo pozitivno, i dalje najviše u Beogardu - 1397.

Niš danas ima najveći broj novozaraženih od početka novog vala korone - 334, a slijede Novi Sad (213), Kragujevac (144), Kraljevo (115), Vranje (109), dok su ostali gradovi s dvoznamenkastim brojem novozaraženih.

Očekivano zatvaranje od najmanje tijedan dana, premda je medicinski dio Kriznog stožera tražio i dva tjedna lockdown-a, ponovno je izostao pa će, prema mjerama koje je popodne objavila vlada, na snazi biti samo vikend zabrana rada trgovinama i ugostiteljima, koja stupa na snagu od petka u 21 sat i vrijedit će do ponedjeljka ujutro u šest sati.

Iznimka su prehrambene trgovine, ljekarne i točenje goriva na benzinskim postajama te pojedine uslužne djelatnosti koje ne podrazumijevaju kontakte više osoba.

Dodatna mjera ograničenja je da nastava na daljinu, osim srednjih škola koje tako rade već tjedan dana, od ponedjeljka kreće i za više razrede osnovnih škola.

Zdravstvene vlasti istaknule su da je dosad dato više od 1,8 milijuna doza cjepiva, a da je među ukupnim brojem cijepljenih građan skoro 700.000 primilo i drugu dozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:02